Rakhmat Akilov. Foto: Privat

Rakhmat Akilov inte allvarligt psykiskt störd

Uppdaterad
Publicerad

Rakhmat Akilov led inte av en allvarlig psykisk störning när han misstänks ha genomfört terrorattentatet på Drottninggatan den 7 april. Det framgår av läkarintyget i den lilla rättspsykiatriska undersökningen som Rättsmedicinalverket lämnade in till Stockholms tingsrätt i dag.

I dag kom Rättsmedicinalverkets läkarundersökning av den misstänkte terroristen Rakhmat Akilovs psykiska tillstånd in till Stockholms tingsrätt. I läkarintyget görs bedömningen att Akilov inte var allvarligt psykiskt störd vid tiden för gärningen.

Ingen allvarlig psykisk störning

Av läkarintyget framgår också att den ansvarige läkaren bedömer att Akilov inte heller led av en allvarlig psykisk störning vid undersökningstillfället.

LÄS MER: Hör ljudupptagningen från häktningsförhandlingen

Det finns inte heller ”skäl för rättspsykiatrisk undersökning för ställningstagande till frågan om fängelseförbud” eller ”skäl för rättspsykiatrisk undersökning för ställningstagande till frågan om rättspsykiatrisk vård”, enligt samma dokument.

Fängelse trolig påföljd

Det här innebär att om tingsrätten dömer Rakhmat Akilov skyldig till att ha utfört terrordådet, så är den logiska påföljden fängelsestraff. Det är alltså mycket osannolikt att rättspsykiatrisk vård kan komma i fråga.

– Vår expert har i det här fallet kommit fram till att det inte föreligger nån psykisk ohälsa eller beteendestörning i samband med gärningen eller när undersökningen gjordes. Domstolen kan besluta som den vill, men det vanliga är att man följer vår rekommendation, säger Marianne Kristiansson, överläkare på Rättsmedicinalverket.

Fem personer dödades

Dagens besked kommer dock inte att påverka den fortsatta utredningen.

– Det här påverkar inte utredningen alls. Detta görs regelmässigt i ärenden av allvarligt slag, som det är frågan om här. Det har bara att göra med frågan om påföljd, säger Akilovs advokat Johan Eriksson till TT.

39-årige Rakhmat Akilov misstänks för att fredagen den 7 april ha kört en stulen lastbil längs Drottninggatan och mejat ner ett flertal personer, varav fem dödades.

LÄS MER: Vem är egentligen den riktiga Rakhmat Akilov

Förlängd åtalstid

På onsdagsförmiddagen lämnade också vice chefsåklagare Hans Ihrman in en begäran om förlängd tid för åtal i ärendet.

– Omfattande utredningsåtgärder i form av fortsatta förhör, analyser, kartläggningar och tekniska undersökningar återstår innan förundersökningen kan avslutas, säger Hans Ihrman vid Riksenheten för säkerhetsmål i ett pressmeddelade.

Paragraf 7-undersökning är en läkarundersökning av en brottsmisstänkt när domstolen anser att personens psykiska tillstånd bör undersökas. Undersökningen genomförs av en specialist i psykiatri.

En paragraf 7-undersökning efterfrågas ofta tidigt i brottmålsprocessen. I undersökningen samtalar undersökningsläkaren med den misstänkte personen i ungefär en timme. Läkaren har tillgång till förundersökningen och kan även beställa kopior på den misstänkte personens journaler från till exempel sjukvård och socialtjänst. Efter undersökningen skriver läkaren ett intyg med sina rekommendationer till domstolen, bland annat om det finns behov av en rättspsykiatrisk undersökning.

Källa: Rättsmedicinalverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet