Det florerar flera bilder på Rakhmat Akilov, från polisen och sociala medier. Men namnet har använts av minst två personer, kan SVT avslöja. Foto: Polisen/Privat

Flera personer har använt identiteten Rakhmat Akilov

Uppdaterad
Publicerad

Scandic Hotels AB har betalat ut 340 000 kronor i lön till den terrormisstänkte Rakhmat Akilov de senaste åren. Men när bilder på honom började spridas kunde hotellkedjan bara konstatera: det är inte honom de har haft anställd.

– Den person som nu sitter häktad är inte den person som arbetat hos oss, säger Scandic hotels kommunikationsdirektör Heidi Wold och är helt säker.

De har redan tidigare framkommit att Rakhmat Akilov har använt minst två olika identiteter i Sverige. När han sökte uppehållstillstånd gjorde han det exempelvis under namnet Rahmatjon Kurbonov.

Terrordådet i Stockholm

Men de här nya uppgifterna som SVT Nyheter nu kan avslöja visar att det även är åtminstone två personer som använt identiteten Rakhmat Akilov, med tillhörande samordningsnummer – motsvarande personnummer för den som saknar uppehållstillstånd.

340.000 kronor i lön från Scandic

Av uppgifter hos Skatteverket framgår att den nu häktade Rakhmat Akilov har fått lön från flera olika arbetsgivare i Sverige. Under 2015 och 2016 har ett saneringsföretag betalat ut cirka 160.000 kronor.

Men mer pengar än så kommer från en anställning hos Scandic Hotels AB. Därifrån finns det registrerade inkomstuppgifter på drygt 100.000 kronor för år 2015 och 240.000 kronor förra året.

Hotellkedjan bekräftar för SVT Nyheter att en man med det här namnet har varit anställd på ett av hotellen.

– Men vi kan konstatera att det inte är samma person som vi ser på bilder från attentatet som vi har haft arbetandes hos oss, säger kommunikationsdirektör Heidi Wold.

LÄS MER: Därför är det svårt att utvisa uzbeker

Sparkades från Scandic

I vissa fall kan man få ett tillfälligt uppehållstillstånd i Sverige om man samtidigt har ett arbetstillstånd. Men för namnet Rakhmat Akilov finns inget sådant enligt Migrationsverket. Samtidigt säger man från Scandic Hotels sida att man inte hade någon anledning att ifrågasätta den dokumentation som presenterades i samband med anställningen 2015.

– Efter en tid så fattade vi ändå misstankar och då kunde han inte styrka sin identitet på ett tillfredsställande sätt. Anställningen avslutades därför i januari 2017.

Enligt Heidi Wold har polisen varit i kontakt med Scandic Hotels.

– Vi har haft en dialog med polisen. De har ju haft samma uppgifter som du hade initialt och kom till oss med samma fråga. Och vårt svar till dem är det samma.

LÄS: Det här vet vi om attacken

Körde lastbilen

Att lönen från Scandic Hotels AB istället gått till den person som nu är häktad under namnet Rakhmat Akilov är dock långt ifrån självklart.

‑ Han som sitter i rättssalen har suttit i förarhytten, men sedan kan namn ändras, sade vice chefsåklagare Hans Ihrman vid en pressträff direkt efter häktningsförhandlingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet