Experten: ”Hans mamma har bekräftat att det är han”

Uppdaterad
Publicerad

Abu Daoud och Abu Usama Nuraki är två män som tros ha varit med och radikaliserat Rakhmat Akilov och hjälpt honom att koordinera terrordådet på Drottninggatan i Stockholm 2017. Båda männen tycks vara vid liv och sitter fängslade vid två olika fängelser i Syrien.

Genom sina klipp på Youtube och andra nätverk på internet var Abu Daoud den person som inspirerade Rakhmat Akilov att gå med i Islamiska staten. Han har sedan några år tillbaka antagits vara död. Men efter att ett tv-team tillåtits komma in och filma inuti ett fängelse i syriska Afrin, verkar det som att Abu Daoud fortfarande är vid liv.

En av dem som direkt kunde identifiera Abu Daoud som en av männen i det syriska fängelset var Sirojiddin Tolibov. Han är chefredaktör på Radio Free Europes tadzjikiska avdelning och har specialiserat sig på militanta islamister från Centralasien.

Terrordådet i Stockholm

– Vi kände igen honom på en gång och kontaktade därefter hans mamma och svärmor som bekräftade att det var Abu Daoud, säger Sirojiddin Tolibov till SVT.

Fängslad i östra Syrien

Enligt Sirojiddin Tolibov är också den andra mannen, Abu Usama Nuraki, vid liv och sitter fängslad i Dayr az-Zawr, en stad i östra Syrien.

På torsdagen rapporterade TV4 Nyheterna att en tredje man med kopplingar till Rakhmat Akilov fängslats i Syrien. Mannen uppges ha gett Akilov uppgifter om bombtillverkning inför dådet.

Se mer från intervjun med Sirojiddin Tolibov i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet