Rakhmat Akilov fångad på övervakningskameran. Foto: TT

Experten: Akilov styrdes av IS under lastbilsattacken på Drottninggatan

Uppdaterad
Publicerad

De personer som misstänkte terroristen Rakhmat Akilov kontaktade under lastbilsattacken på Drottninggatan ingår i en IS-cell som befinner sig i Irak. Det visar en granskning som TT tagit del av.

Som SVT Nyheter tidigare rapporterat om har Akilov varit i kontakt med en eller flera okända personer som gett honom råd inför attacken på Drottninggatan i april 2017.

Nu kommer helt nya uppgifter som nyhetsbyrån TT tagit del av. Tillsammans med Radio Free Europe/Radio Liberty har de granskat kontakterna.

Granskningen av Rakhmat Akilovs mobilkontakter tyder på att han – precis före, mitt under och kort efter attacken i Stockholm – stod i direkt förbindelse med högt uppsatta IS-företrädare i Irak.

”Samordnades från Mosul”

Personerna bakom kontakterna använder smeknamn som är identiska med dem som flera sedan tidigare kända IS-ledare använder. Ledtrådarna pekar mot Irak.

– De tyder på att dådet samordnades från Mosul i Irak av högt uppsatta icke-arabiska ledare inom Islamiska staten, säger RFE/RL:s reporter Sirojiddin Tolibov, som länge granskat IS-anhängare från de centralasiatiska länderna.

”Fortfarande aktiva”

Många kontakter har skett med appen Zello.

Kontona som kan knytas till flera av Akilovs förmodade kontakter är fortfarande aktiva, enligt granskningen. RFE/RL får ”återkommande bekräftade uppgifter” om personerna, säger Sirojiddin Tolibov.

– Vi följer dessa militanta personer nära och har gjort det både före och efter attacken.

Kontaktade känd IS-ledare

När Akilov färdades på Drottninggatan pratade han, enligt honom själv, bland annat med en person som kallar sig Abu Osama Noraki.

Det är svårt att veta exakt vilka som ligger bakom varje enskilt konto, bland annat för att användarna kan registrera sig anonymt. Men Abu Osama Noraki är ett smeknamn som används av en känd IS-ledare från Tadzjikistan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.