Terrorforskaren Magnus Ranstorp. Foto: TT

Terrorexperten: Akilovs kontakter ska grävas fram

Publicerad

Säkerhetspolisen och dess utländska samarbetspartner kommer ”med alla till buds stående medel” försöka identifiera Rakhmat Akilovs mobilkontakter i andra länder, säger terrorexperten Magnus Ranstorp.

I samband med terrordådet på Drottninggatan hade Akilov direktkontakt med högt uppsatta företrädare för terrorgruppen IS i Irak, visar en granskning av kontakterna som TT gjort ihop med Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL).

– Det finns ingen som tror att Akilov har varit en ensamvarg. Det finns en mytologi om ensamvargar eller ensamagerande. Ja, de utför dåden ensamma, men är sällan helt vakuumförpackade, så att säga. Så funkar inte terrorns värld, säger Ranstorp.

När Akilov väl bestämt sig för att utföra dådet kan det ha funnits ”hanterare” som påverkat hans målval, hans tekniska förmåga och tidpunkten för dådet, resonerar Ranstorp.

– Och de behöver inte vara i Sverige.

– Men en ovanlig aspekt i detta är att den här typen individer brukar ha en lokal kontakt.

”Myndigheterna kommer fortsätta”

Enligt Ranstorp är inte bara Säpo involverat i uppdraget med att spåra kontakterna ”utan hela underrättelsesystemet i Sverige” samt utländska kollegor.

– I och med rättegången avslutas inte kapitlet om vad som hände. Myndigheterna kommer att fortsätta tills man får fast de som varit i periferin och de som hjälpt till, säger Ranstorp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet