Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vem är Rakhmat Akilov? I videon får du en sammanfattning av hans bakgrund. Foto: Polisen/Storyblocks

Akilovs önskan nekad – får inte äta ute och shoppa

Uppdaterad
Publicerad

Inget restaurangbesök och ingen shopping för terroristdömde Rakhmat Akilov, det står klart efter han för knappt en vecka sedan fick sin ansökan om permission avslagen av Kriminalvården. Anledningen är att det finns ”påtaglig risk” för att han avviker eller begår nya brott.

I början av oktober ansökte livstidsdömde Rakhmat Akilov om en så kallad lufthålspermission, en särskild form av permission som de som dömts till långa fängelsestraff kan beviljas. Akilov ville gå ut och äta, samt köpa skor, jeans och skjorta.

Men någon måltid ute blev det inte, och inte någon shoppingrunda heller. Akilovs ansökan avslogs nyligen av Kriminalvården.

Påtaglig risk

Enligt Kriminalvården finns det en påtaglig risk att Akilov på något sätt avviker, begår nya brott, eller missköter sig vid en beviljad permission. Vidare skriver Kriminalvården att det krävs extraordinära insatser för att bevilja Akilov lufthålspermission, och att riskerna överväger hans önskan om en kortare vistelse utanför anstalten.

Dömd för terroristbrott

Rakhmat Akilov dömdes till livstids fängelse för terroristbrott 2018, efter att ha dödat fem personer under en vansinnesfärd i lastbil på Drottninggatan i centrala Stockholm 2017. Akilov dömdes också till utvisning med förbud att återvända till Sverige.

Utöver mord och utvisning dömdes Akilov för försök till terroristbrott genom försök till mord i 119 fall, framkallande av fara för annan vid 24 tillfällen, samt allmänfarlig ödeläggelse.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.