Tre IS-kvinnor och åtta barn landade på Arlanda på torsdagskvällen. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Åklagare häver anhållandet för tre IS-kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

Den tredje IS-kvinnan har försatts på fri fot. Det meddelar Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Tidigare i dag försattes två av de tre IS-kvinnor som återvände till Sverige i torsdags på fri fot. Förundersökningen om krigsförbrytelser pågår fortfarande men det finns enligt åklagarna inte skäl till att hålla dem frihetsberövade.

Enligt åklagaren bedöms den tredje kvinnan inte längre kunna försvåra utredningen.

För alla tre kvinnor som har försatts på fri fot pågår förundersökningarna fortfarande. Men det finns inte skäl att de ska vara frihetsberövade, enligt kammaråklagarna Reena Devgun och Hanna Lemoine vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

– Misstankarna kvarstår och utredningen fortsätter med oförminskad styrka, säger kammaråklagare Peter Larsson vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, enligt pressmeddelandet.

Säkerhetspolisen hänvisar till polisen vad gäller åklagarnas beslut att häva anhållandena av kvinnorna.

– De här fallen ligger inte på vårt bord. Det är polisen som utreder misstänkt krigsbrott, säger Karin Lutz, pressekreterare Säkerhetspolisen till SVT.

Vad är er säkerhetsbedömning på de här individerna?

– Vi kan inte gå in på enskilda fall. Den bedömning vi gör görs utifrån avsikt och förmåga. Vi arbetar aktivt med att följa upp och bedöma de som återvänt, om de här personer utgör hot mot rikets säkerhet, säger Karin Lutz.

Kvinnorna anlände till Arlanda i torsdags efter att ha utvisats av det kurdiska självstyret i Norra Syrien.

Av de tre kvinnor som nu misstänks för krigsförbrytelser kommer en från Västsverige och två från Stockholm. Kvinnan från Västsverige nekar till brott uppger hennes försvarsadvokat Björn Hurtig för P4 Göteborg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer