De kvinnor och barn som nu utvisas har suttit i Roj-lägret. Foto: Niclas Berglund/SVT/TT

I dag utvisas svenska IS-kvinnor från Syrien

Uppdaterad
Publicerad

Nu utvisas ytterligare svenska IS-kvinnor och deras barn till Sverige från nordöstra Syrien där de hållits som fångar. Totalt handlar det om tre kvinnor samt deras barn som på torsdag tas emot på Arlanda.

Den kurdiska autonoma enklaven som håller 11 000 internationella IS-fångar från hela världen har länge velat att Sverige ska ta tillbaka de svenska IS-fångarna. När det inte skett utvisar de de kvinnor som de inte funnit tillräckliga bevis för att ställa inför rätta.

Kvinnorna som utvisas har suttit i Roj-lägret. Nu vill kurderna att Sverige utreder och prövar kvinnorna juridiskt.

Av de tre kvinnor som nu ska utvisas till Sverige ska en komma från Västsverige och två från Stockholm.

På Arlanda kommer kvinnorna och deras barn sammanlagt åtta barn att mötas av bland annat polis, socialtjänst och läkare. De som det finns misstankar mot kommer att höras av NOA:s krigsbrottsgrupp.

Uppgifter: Fler kvinnor gömmer sig

De första tre kvinnorna och deras barn som utvisades kom till Sverige i början av september. Under hösten kommer fler svenska IS-kvinnor att utvisas. Hur många är oklart.

Det är också oklart ifall kurderna kommer att behålla några kvinnor för att på plats pröva dem rättsligt. Kurderna uppger att de inte har resurser för att ställa IS-fångarna inför rätta. Över tid har de bett om hjälp från IS-fångarnas hemländer. I dagsläget har kurderna inga resurser för att ha egna rättegångar. 

Enligt uppgifter till SVT gömmer sig ytterligare fyra kvinnor med sina barn i al-Hol-lägret. De kurdiska myndigheterna vet inte var de finns.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.