Den misstänkta åklagaren har släktskap med gängledaren Ismael Abdo (bilden). Foto: TT

Åklagare släkt med gängledaren Ismail Abdo – åtalas för läcka om mord

Publicerad

Åklagaren är släkt med den utpekade gängledaren Ismail Abdo. Nu åtalas hon misstänkt för att ha läckt uppgifter om ett gängmord.

Den interna splittringen inom Foxtrotnätverket resulterade i en blodig våldsvåg som förra hösten. Huvudpersonerna var Rawa Majid och en av hans tidigare närmaste män, Ismail Abdo, som hamnat i en hämnddriven konflikt med varandra.

Samtidigt som våldet skapade rubriker inleddes ett ärende mot en åklagare med släktband till Ismail Abdo, vilket SVT kunde avslöja.

Nu åtalas åklagaren, mot sitt nekande, för två fall av brott mot tystnadsplikten.

Spred uppgifter om misstänkt

Det första fallet handlar om att hon ska ha fotograferat en datorskärm med uppgifter om en person som misstänktes för grovt vapenbrott – och därefter skickat informationen till en annan person.

Det andra handlar om att hon ska ha läckt hemliga uppgifter om ett mord söder om Stockholm till en annan person, ett fall som hon själv var förundersökningsledare i.

Kvinnan medger handlingarna i båda fallen men nekar till att de skulle vara brottsliga. Enligt henne har ”syftet endast varit att till närstående ventilera sin uppfattning kring omständigheterna vid mordet”, vilket framgår av stämningsansökan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när Ismail Abdo, även känd som ”Jordgubben” grips av turkisk polis. Foto: IHA News

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.