Rapparen ASAP Rocky och kammaråklagare Daniel Sunesson. Foto: Annika Collin, Åklagarmyndigheten/TT/ Ferdy Damman

Åklagare överklagar inte domen mot ASAP Rocky

Uppdaterad
Publicerad

Rättegången mot den amerikanske rapartisten ASAP Rocky har under sommaren väckt stor internationell uppmärksamhet och riktat strålkastarna mot Sverige. Nu meddelar åklagare att man inte överklagar den fällande misshandelsdomen mot stjärnan.

ASAP Rocky, eller Rakim Mayers som han egentligen heter, dömdes tillsammans med två andra personer till villkorlig dom för misshandel efter ett bråk i Stockholm i slutet på juni. De tre häktades den 5 juli, och släpptes när rättegången var avslutad.

I domen, som kom den 14 augusti, konstaterar tingsrätten att det inte handlade om en nödvärnssituation och utdömde även skadestånd på 12 500 kronor.

Nu meddelar åklagaren att man inte överklagar domen.

”Kammaråklagare Daniel Suneson har beslutat att inte överklaga domen från Stockholms tingsrätt där en amerikansk artist och ytterligare två personer dömdes till villkorlig dom för misshandel”, skriver åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Accepterar tingsrättens bedömning

Suneson beskriver i pressmeddelandet att han har accepterat tingsrättens bevisvärdering, alltså att det inte styrkts att hela eller trasiga flaskor använts vid misshandeln.

Samtidigt framhåller han att gärningen i hans mening har högre straffvärde än de två månader som tingsrätten kommit fram till.

– Jag har resonerat så att de faktiskt dömts för misshandel alla tre personerna. Tingsrätten avfärdar nödvärnsinvändningen som gjordes av dem och jag tycker att det var viktigt att få fram, säger Daniel Suneson i SVT:s Morgonstudion.

Tror inte på annan bedömning

Brottsoffrets advokat har uttryckt sig positivt om ett överklagande eftersom man, som hans advokat uttryckt det, inte anser att ASAP Rocky dömts fullt ut.

Men åklagaren tror inte att hovrätten kommer att resonera annorlunda, exempelvis kring frågan om huruvida en flaska använts.

– Jag tror inte att jag kan få en annan bedömning av hovrätten och därför blir mitt beslut det oavsett vad målsäganden tycker om det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.