Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad är egentligen olovlig kårverksamhet? Hör åklagaren beskriva den ovanliga brottsrubriceringen. Foto: SVT

Åklagaren: ”Riktar sig i någon mening mot statsskicket”

Uppdaterad
Publicerad

Säpo slog till mot två män i Stockholmsområdet – som nu misstänks för olovlig kårverksamhet. En ovanlig brottsrubricering som inte använts på 20 år.

De två männen, som båda nekar till brott, delgavs misstanke om olovlig kårverksamhet förra veckan samtidigt som Säkerhetspolisen slog till mot två adresser i Stockholmsområdet.

– Förenklat handlar det om att man bildar eller deltar i en sammanslutning som i vart fall på grund av sin karaktär kan utvecklas till ett olagligt maktmedel som liknar en militär eller polisiär styrka, säger Henrik Olin, åklagare vid riksenheten för säkerhetsmål.

SVT har kunnat berätta nya detaljer om fallet – där en av de misstänkta är en vapenhandlare som nyligen ställts inför rätta i en omfattande vapenhärva.

Hör åklagare Henrik Olin berätta mer om det ovanliga brottet i videon ovan.

Det här är olovlig kårverksamhet

Begreppet olovlig kårverksamhet infördes i svensk rätt 1934 genom lagen om förbud mot vissa sammanslutningar. Brottet sorterar under gruppen högmålsbrott, som omfattar brott mot landets inre säkerhet.

Olovlig kårverksamhet gäller om någon utan tillstånd bildar eller deltar i en sammanslutning som lätt kan utvecklas till en militär trupp eller polisstyrka. Straffet är böter eller fängelse i högst två år.

Ett ovanligt brott

2003 gjorde Säpo en razzia mot svenska högerextremister som inledningsvis misstänktes för olovlig kårverksamhet. Utredningen lades ner.

1993 slog Säpo till mot tre män, varav en var polisaspirant. Hos männen hittades radioutrustning, dataregister och annat som polisen tolkade som att de sysslade med olovlig kårverksamhet. Förundersökningen lades ner när det gäller det brottet.

1992 misstänktes en 21-årig man bland annat för olovlig kårverksamhet efter att han hade utgett sig för att vara officer och flera gånger tagit sig in på olika regementen. Misstankarna avskrev när det gäller kårverksamheten.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.