Åklagaren yrkar på två års fängelse för våldtäktsmisstänkta Martin Timell

Uppdaterad
Publicerad

Vittnesmålen kan bli avgörande för domen mot Martin Timell då det saknas teknisk bevisning. I dag avslutades rättegången mot den tidigare TV4-profilen som står åtalad för våldtäkt för snart tio år sedan. Åklagaren yrkar på två års fängelse.

Under tre dagar har rättegången mot den tidigare programledaren Martin Timell pågått i sal 7 i Attunda Tingsrätt. Bakom stängda dörrar har Martin Timell och målsäganden – en tidigare kollega till honom från tv-programmet ”Äntligen hemma” – redogjort för vad som hände den där kvällen i september 2008.

Martin Timell står åtalad för våldtäkt då han ska ha vidrört kvinnans underliv på ett sätt som är att jämställa med våldtäkt, i en badtunna under en personalfest i skärgården.

Martin Timell har hela tiden nekat till brott. Teknisk bevisning saknas men under den andra rättegångsdagen hördes flera vittnen som befann sig på festen och ska ha fått berättat för sig av målsäganden vad hon utsatts för. Deras berättelser kommer med största sannolikhet att väga tungt.

”Ovanligt att det finns många vittnen”

Under fredagen hördes ytterligare vittnen, däribland en tidigare medarbetare på ”Äntligen hemma” som har kallats som vittne av försvaret. Två vittnen har också kallats av målsägarbiträdet Elisabeth Massi Fritz.

– Vi har hört en mängd vittnen, och jag tycker alla vittnen utom en stödjer målsägandens berättelse, säger hon till SVT Nyheter efter rättegångens slut.

– Det är ovanligt i våldtäktsmål att det finns många vittnen.

Massi Fritz anser att vittnesmålen sammantaget utgör stark bevisning. Martin Timells advokat Hanna Lindblom håller inte med.

– Åklagarens bevisning håller inte för en fällande dom. Det rör sig om tio år gamla iakttagelser som har presenterats, de är gamla och skiljer sig från varandra. Det spretar åt alla möjliga håll, säger hon.

Hon menar att ingen av vittnena som åklagaren påstår skulle ha kunnat gjort iakttagelser har gjort det.

– De här personerna har bara rört sig i cirklar kring det här men ingen har sett någonting – eller märkt eller hört.

”Många uppgifter har florerat i media”

Den misstänkta våldtäkten ska ha skett för snart tio år sedan, något som Martin Timells försvarsadvokat menar är problematiskt då minnesbilder kan blekna.

– Dels kan minnesbilder grumlas på grund av tidens tand, sen är det så att i det här målet är det många uppgifter som har florerat i media. Åklagarens bevisning har eroderats av alla uppgifter som funnits i media, säger Hanna Lindblom.

Målsägarbiträdet Elisabeth Massi Fritz tycker att vittnesmålen har varit tydliga och menar att den här typen av traumatiska minnen stannar kvar hos ett brottsoffer.

– Det är ett öppet sår som hon bär på och kanske kan hon äntligen få upprättelse. En traumatisk upplevelse kan ett brottsoffer definitivt minnas många år efter. Oftast är det ett livstrauma, sade Elisabeth Massi Fritz under den första rättegångsdagen.

Dom meddelas den 8 juni

Det var i och med #metoo som anklagelserna mot Martin Timell uppdagades. Produktionsbolaget Meter, som producerat ”Äntligen hemma” inledde en internutredning som ledde till att Martin Timell togs ur tjänst och att TV4 avbröt allt samarbete med honom.

Domen väntas falla den 8 juni. Om Martin Timell döms för våldtäkt riskerar han mellan två och sex års fängelse.

– Jag är övertygad om att min klient kommer få en rättvis prövning. Jag tror på en fällande dom, säger målsägarbiträdet Elisabeth Massi Fritz.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet