Åklagare Karolina Wieslander. Foto: SVT

Åklagarens beslut om Estonia dröjer

Uppdaterad
Publicerad

Åklagare Karolina Wieslander kommer att invänta Statens haverikommissions preliminära bedömning innan hon fattar beslut om förundersökningen kring Estonias förlisning ska återupptas eller inte. Åklagaren meddelar också att överlevande svenskar ska höras.

Åklagarmyndigheten fick in en begäran om att den nedlagda förundersökningen från 1990-talet om Estonias förlisning ska återupptas eftersom det kommit fram nya omständigheter. I begäran hänvisades till uppgifter i en uppmärksammad tv-dokumentär. Begäran kom in i november 2020.

Nu meddelar åklagaren att beslut dröjer.

Estoniakatastrofen

”För att få ett bra bedömningsunderlag kommer jag att avvakta haverikommissionens arbete och resultatet av planerade dykningar. Först därefter kommer jag fatta beslut om det finns förutsättningar att inleda en förundersökning eller inte”, säger kammaråklagare Karolina Wieslander i ett skriftligt pressmeddelande.

Hon kan dock inte uppge tidsplan.

– Hur lång tid det tar innan jag fattar beslut kan jag i dagsläget inte bedöma, säger hon.

Överlevande ska höras

Statens haverikommission samarbetar med Finland och motsvarande myndighet i Estland i en preliminär bedömning som ”syftar till att överväga om de nya omständigheterna ger anledning att revidera de slutsatser som drogs i 1997 års rapport om Estonias förlisning” skriver Åklagarmyndigheten.

De svenskar som överlevde förlisningen kommer att höras av haverikommissionen, uppger åklagaren.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Estoniakatastrofen

Mer i ämnet