Foster som stöts ut vecka 22 eller senare är juridiskt sett barn som har rätt till vård. Så resonerar en överläkare vid Mälarsjukhuset i Eskilstuna som berättar att hon försöker rädda fostret vid så sena aborter, trots att mamman sökt sig till vården för att hon inte vill ha barn.
Läkaren får stöd av Socialstyrelsens rättsliga råd, just för att fostret ses som livsdugligt utanför moderns kropp vid den åldern, men Torbjörn Tännsjö, professor i medicinsk etik vid Karolinska institutet, säger att den fortsatta vården av vad som då ses som ett barn egentligen kräver föräldrarnas tillstånd och därför kan vara olaglig.
– Det är fullkomligt oansvarigt, felaktigt och dessutom skulle jag vilja säga olagligt. Att utsätta ett litet barn för avancerad vård av det här slaget med väldigt dålig prognos, mot föräldrarnas vilja, är inte möjligt. Då måste hon få en socialnämnd att ta ifrån föräldrarna vårdnaden av barnet och jag tror inte man kan få någon socialnämnd att göra det.
”Mammans rätt är underordnat barnet”
Han tycker att läkare istället ska låta även de foster som kommer ut levande vara, och så småningom dö.
– Har man fattat beslut om abort då måste man genomföra det och inga läkare ska kunna motarbeta varandra på det viset det är skrämmande, säger Torbjörn Tännsjö.
LÄS MER: Rättsliga rådet: Läkaren gjorde inte fel
Erik Normann, överläkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, håller inte med. Enligt honom är fostret ett barn med rättigheter om det föds levande från och med vecka 22 och att rädda dess liv är överordnat föräldrarnas vilja.
– Barnet har rätt att vi försöker diagnosticera vad det har för sjukdom och vad prognosen är. Efter det kan man bestämma vilken typ av vårdinsatser man ska sätta in, men det kan man inte göra om det inte får hjälp med de livsuppehållande funktionerna från början.
Erik Normann anser också att kvinnans rätt att bestämma om hon ska bli mamma eller inte upphör när fostret föds levande.
– Det har fötts en ny individ som enligt svensk lag är ett nyfött barn med de rättigheter som vi alla har. Mammans perspektiv är underordnat barnets rätt till liv.
Om mamman sen ska få fostra ett barn hon inte ville ha blir nästa fråga, säger Normann.
”Kan växa upp med svåra skador”
Torbjörn Tännsjö säger att barnet kan komma att växa upp med svåra skador som en följd av det misslyckade abortförsöket.
– Tänk dig själv att du kommer till världen på det här sättet med svåra skador, kanske får ett liv i svåra plågor. Vad ska du säga till sjukvården som har orsakat den här skadan kanske genom ett misstag? Det är inte ett rimligt sätt att handskas med det misstaget och dessutom tror jag inte att ni kan göra de bedömningarna.
Erik Normann håller med om att det är svårt att göra en prognos men menar att man ska utgå från att barnet vill leva, precis som de flesta andra människor.
Det sättet att resonera kan leda till att aborträtten till sist försvinner, om man till exempel utvecklar en teknik att genomföra en hel graviditet i en konstgjord livmoder, säger Torbjörn Tännsjö.
– Gränsen har successivt pressats ned. Det kan leda till att man erbjuder kvinnor att flytta fostret till en konstgjord livmoder så småningom.
LÄS MER: Läkare försöker rädda aborterade foster
Fakta: Det här gäller för abort i Sverige
I Sverige gäller fri abort fram till och med graviditetens 18:e vecka. Det är kvinnan som är gravid som har rätt att själv besluta om hon vill göra abort eller inte.
Har det gått mer än 18 veckor måste det finnas särskilda skäl att göra abort. Det är Rättsliga rådet vid Socialstyrelsen som bestämmer om sådana finns. Det kan handla om moderns ålder, psykiska problem, missbruksproblem eller skador på fostret. Beslutet grundar sig i läkar- och kuratorutredningar.
Sista dagen för abort är 21 veckor och sex dagar. Efter det anser man att fostret kan klara sig utanför moderns kropp och därför görs inga aborter på foster äldre än så.
Under 2015 ansökte 598 kvinnor om sen abort hos Rättsliga rådet.
Av de som fick tillstånd åberopade 372 fosterskador, 176 sociala skäl, 8 psykisk sjukdom och 11 somatisk sjukdom.
142 av aborterna gjordes under vecka 21, den sista tillåtna graviditetsveckan.
Det händer att rättsliga rådet ger tillstånd till aborter även efter vecka 21, men då måste graviditeten utgöra en fara för kvinnans liv och hälsa.
38.000 aborter i Sverige 2016
Endast läkare och vårdinrättningar godkända av Socialstyrelsen får genomföra aborter.
Aborträtten gäller alla gravida i Sverige, oavsett om man är medborgare eller bosatt här.
År 2016 rapporterades 38.000 aborter i Sverige. Antalet aborter i Sverige har i stort sett varit detsamma sedan 2009.
53 procent av alla aborter utfördes innan vecka sju och 94 procent innan vecka 12.
Tonåringar gör vanligen aborter senare. 77 procent av tonårsaborterna görs innan vecka 9.
Antalet tonårsaborter har minskat med 47 procent de senaste tio åren.
Flest aborter görs av kvinnor mellan 20 och 29 år.
Källa: 1177.se/Socialstyrelsen