Michael Anderberg ger blod på bodcentralen i Stockholm. Foto: Helena Björk/SVT

Akut blodbrist när många åker på semester

Uppdaterad
Publicerad

Blodgivarna blir allt färre och livsstilsfaktorer som resor, tatueringar och byte av sexpartner gör att befintliga givare tvingas göra uppehåll från att donera. Men för Michael Anderberg som donerar regelbundet är besöken rutin.

Det har gått fem år sedan stockholmaren Michael Anderberg blev blodgivare.

– Det började med att blodbussen kom till jobbet, man gick ut tillsammans med alla andra. Jag kände att det är bra att bidra om man kan.

I dag ligger Michael Anderberg på en brits på Blodcentralen vid Hötorget i centrala Stockholm. Han har precis donerat 4,5 deciliter blod och uppmanar dem som ännu inte tagit steget att också bli blodgivare.

– Gör det. Man behöver inte vara orolig för att det ska göra ont. Man känner inte ens när de sticker in nålen. Någon gång kanske det är ens egen nära eller kära som ligger där på sjukhuset och behöver blod och då har man varit med och bidragit, säger han.

Antalet blodgivare minskar i Sverige. Vad tror du skulle få fler att bidra?

– En sak som de gör i Stockholm och som är lyckad är att man får ett sms när blodet kommit till användning. När man får det efter några dagar känns det rätt bra i hjärtat. Då vet man att det varit till nytta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.