Boverkets årliga bostadsmarknadsenkät visar på en bekymmersam situation för många kommuner när det gäller bristen på äldreboenden. Foto: TT

Akut brist på äldreboenden

Uppdaterad
Publicerad

Med en åldrande befolkning ökar behovet av äldreboenden. Om behovet ska täckas kommer det att krävas 700 fler äldreboenden fram till 2026, visar beräkningar från finansdepartementet. Och på många håll är bristen akut redan i dag.

Boverkets årliga bostadsmarknadsenkät visar på en bekymmersam situation för många kommuner när det gäller bristen på äldreboenden. 116 av kommunerna uppger att dom har underskott på platser och fyra av tio tror inte att de kommer lyckas möta behovet på vare sig på två eller fem års sikt.

– Från 2022 har vi en väldigt, väldigt snabb ökning av antalet äldre och den stora utmaningen då blir ju att rekrytera tillräckligt med personal som kan arbeta inom äldreomsorgen, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på Sveriges kommuner och landsting (SKL).

Kommer öka

En av de kommuner som svarat att de saknar platser är Botkyrka. Men sedan Boverkets enkät gjordes har kommunpolitikerna lagt fram en handlingsplan som de menar kommer lösa problemen.

– Efterfrågan är större än vad vi har platser och det ser ut som att det kommer att vara så fram till 2020. Men vi lyckas ändå erbjuda platser i rätt tid och det är mitt ansvar att se till att vi gör det även framöver. Men vi behöver bygga, bygga, bygga, säger Tuva Lund (S), ordförande i vård- och omsorgsnämnden. 

Enligt beräkningar från finansdepartementet kommer antalet personer som är 80 år och äldre öka med 200 000 fram till 2026. Det gör att kommunerna kommer behöva bygga 700 äldreboenden kommande åtta år för att täcka behovet av 32 000 nya äldreboendeplatser.

– Man måste prioritera resurser till kommunerna kommande mandatperioder, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Löften om mer resurser

Socialdemokraterna har lovat att tillföra 20 miljarder till välfärden under nästa mandatperiod. Ett löfte som Moderaterna har mött genom att lova detsamma.

En stor del av de pengarna kommer att behöva användas till äldreomsorgen. Men enligt Sveriges kommuner och landtsting är det tillskotttet på tok för litet.

– Fram till 2021 skulle man behöva öka intäkterna eller minska kostnaderna med 37 miljarder om man vill behålla den personaltäthet vi har i dag,säger Annika Wallenskog på SKL.

Olika beräkningar

Enligt finansministern beror de skilda slutsatserna på att man räknar på olika sätt.

– Det är en beräkning som kommer från kommuner och landsting och de brukar vara lite högre än vad regeringen kommer med, säger hon.

Det kommer behövas drygt 120 000 fler som jobbar i välfärden fram till  2025, räcker verkligen 20 miljarder då?

– Det är en bottenplatta men i takt med att ekonomin växer så blir det också mer resurser.

FAKTA:

I Boverkets bostadsmarknadsenkät uppger 116 av landets kommuner att de har underskott på platser på äldreboenden. Fyra av tio kommuner uppger att de inte kommer lyckas möta behovet varken på två eller fem års sikt.

Finansdepartementets beräknigar visar att det kommer behövas 700 nya äldreboenden fram till 2026. I dag finns det 2250 äldreboenden i Sverige.

Skulle man istället välja att låta fler på samma boende skulle antalet boende behöva öka från 46 till 60 i snitt.

I dag bor 1,5 procent av de som är mellan 65 och 79 år på ett äldreboende. Bland de som är över 80 är det  16 procent som bor på ett äldreboende.

Källa: Boverkets bostadsmarknadsenkät 2018 och Finansdepartementet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.