– Det är viktigt för den enskilda individen att få leva i det kön och identitet man har, säger socialminister Lena Hallengren (S). Arkivbild. Foto: Christine Olsson/TT

Åldern för ändring av juridiskt kön kan sänkas

Uppdaterad
Publicerad

Det nya lagförslaget om ändring av juridiskt och medicinskt kön är klart. Regeringen vill ändra lagen så att barn från tolv år ska kunna ansöka om ett nytt juridiskt kön i folkbokföringen.

Regeringen vill modernisera könstillhörighetslagen, men det lagförslag som kom 2018 fick hård kritik av lagrådet.

På tisdagen skickade socialdepartementet ut ett nytt förslag på remiss. Det innehåller två nya lagar – en om vissa kirurgiska ingrepp i könsorganen och en om ändring av det kön som framgår av folkbokföringen.

Departementet föreslår att barn från tolv år med vårdnadshavares medgivande ska kunna ändra sitt juridiska kön genom att ansöka hos Skatteverket, utan att det sker någon prövning eller kontakt med vården.

I dag behöver man ett läkarutlåtande och vara 18 år för att ändra juridiskt kön.

”Viktigt för individen”

– Det är viktigt för den enskilda individen att få leva i det kön och identitet man har. När man talar om att byta könsidentitet i folkbokföringen förtjänar det att skilja sig från att man gör ingrepp i könsorganen, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Det är svårt att säga om antalet ansökningar om ett nytt juridiskt kön ökar om lagförslaget genomförs, enligt Hallengren.

– Det är fortsatt så att även om man är yngre så är det fortfarande vårdnadshavares medgivande som krävs. Sedan handlar det om någonting som innebär att man ska ha landat i att man har en annan könsidentitet än den som står i personnumret.

Lagförslaget beskrivs av RFSL som ett stort steg för transpersoners rättigheter.

Tidigare förslag kritiserat

För könskorrigerande medicinsk behandling kommer åldern fortsatt att vara 18 år. Skillnaden i det nya förslaget jämfört med hur det ser ut i dag är att det inte ska krävas något tillstånd från Socialstyrelsen för att genomföra kirurgiska ingrepp. Prövningen görs i stället av vården.

Det som gäller är dialogen och processen som individen har med ett läkarteam, säger Hallengren.

Det gamla lagförslaget från 2018 kritiserades av lagrådet bland annat för att regeringen ville sänka åldersgränsen för att få göra kirurgiska ingrepp till 15 år, utan vårdnadshavares godkännande.

I det tidigare lagförslaget föreslogs att den som fyllt tolv år ska få ändra sitt juridiska kön med vårdnadshavares samtycke. Personer från 15 år skulle även få ansöka om ändrat juridiskt kön utan vårdnadshavares godkännande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.