• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Åldersgräns för lottförsäljning

Uppdaterad
Publicerad

Från och med den 1 oktober inför Svenska Spel en åldersgräns på 18 år på sina lotter.

Det innebär ett stopp för till exempel idrottsföreningar att låta barn sälja lotter för att tjäna pengar till klubben.

Åldersgränsen införs bland annat för att minska risken för att minderåriga utvecklar ett spelberoende.

-Vi vill ta ett så stort socialt ansvar som möjligt, säger Johan Söderkvist, informatör på Svenska Spel, till Sveriges Radios P3 Nyheter.

18-årsgränsen gäller egentligen för den som köper lotterna – inte för den som säljer. Men Svenska Spel anser att det blir för svårt för föreningarna att kontrollera att barnen inte säljer lotter till minderåriga.

Därför får barnen inte fortsätta att sälja lotter på uppdrag av föreningarna. I stort sett handlar det bara om trisslotter.

Johan Tisell, informationsdirektör på Svenska Spel, förklarar varför ändringen görs:

-Vi tycker att spel ska vara för vuxna, säger han till TT.

Enligt honom är syftet att i ”så stor utsträckning som möjligt” förhindra spel bland unga.

-Och det hänger samman med forskningen som visar att ju tidigare speldebut desto större risk för problem senare i livet.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.