Åldrande befolkning utmaning för EU

Uppdaterad
Publicerad

År 2025 kommer var tredje europé att vara 60 år eller äldre, visar en slutrapport som folkhälsominister Maria Larsson presenterade i Bryssel i dag.

I rapporten konstateras bl.a. att det är kostnadseffektivt att investera pengar i en förbättrad livsstil. Något man tagit fasta på i ett EU- sponsrat projekt som Folkhälsoinsti- tutet driver ihop med andra länder.

Ett botemedel är fysisk aktivitet. -Vi vet definitivt att det skjuter upp sjukdomar som alzheimer och hjärt- kärlsjukdomar, säger myndighetens generaldirektör Gunnar Ågren.

-Vi har inga sådana förslag på gång, men det måste vara ett fritt val för individen och det är klart att vi behöver titta på den här frågan, säger Maria Larsson (kd).

”Bra att jobba längre”

Sverige har redan infört möjligheten att man kan stanna kvar till man är 67 år.

-Ser vi det strikt till hälsoperspektivet så är det bra att jobba längre, menar Gunnar Ågren, 66 år, generaldirektör på Folkhälsoinstitutet som med de gamla reglerna redan hade varit pensionerad.

-Titta på mig, det finns väl ingen som tror att jag behöver gå i pension, men om tre månader är det definitivt slut, säger dr Alexander Kalache som tvingas i pension från WHO när han fyller 62 år.

Tufft i resten av världen

I den andra ändan av vågskålen finns problemet att en del arbeten sliter ut människor i förtid. Att hitta balansen i att göra slutet på arbetslivet flexiblare är en politisk utmaning.

Rapporten ”Ett hälsosamt åldrande” är framtagen på initiativ av Folkhälsoinstitutet, i samarbete med nio andra EU-länder, EU-kommissionen och Världshälsoorganisationen, WHO. Förutom att satsa pengar på förbättrad livsstil i befolkningen konstaterar rapporten också att även satsningar som hembesök markant reducerar sjukhusbesöken

-Om ni tänker på att ni har en utmaning i Europa, så ska ni veta att den är ännu tuffare i resten av världen. Antalet människor över 60 år kommer att öka från 600 miljoner personer till 2 miljarder fram till 2050, de flesta av dessa i u-länderna, förklarar dr Alexander Kalache från WHO.

Patrik Oksanen, EU-korrespondent för SVT:s regionala nyhetsredaktioner

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.