Foto: TT

Äldre riskerar fara illa i värmen

Uppdaterad
Publicerad

Det kan bli en besvärlig vecka för landets äldre och sjuka. SMHI varnar nu för temperaturer uppemot 30 grader och har gått ut med ett meddelande i syfte att varsla kommuner och landsting om att extra åtgärder kan behövas.

Klass 1-varningen om mycket höga temperaturer gäller Västernorrland, samt Västerbottens och Norrbottens kustland. Och för större delen av landet väntas minst 26 grader under veckan. Något som ökar dödligheten med omkring 10 procent, enligt svensk forskning.

I Skåne finns sedan förra året en handlingsplan för att hantera riskerna som värmen innebär för de gamla.

– Det viktigaste är att få svalka, att inte utsätta sig för de högsta temperaturerna och att dricka – även om man inte känner sig törstig. Och det är viktigt att äldreboenden och hemtjänst omprioriterar så att de här åtgärderna kommer först, säger Maria Albin, överläkare vid Skånes universitetssjukhus i Lund.

Enkla men viktiga åtgärder

I såväl Luleå i Norrbotten som i värmländska Arvika finns rutiner inför sommaren och vid värmeböljor.

– Vi påminner alltid fast personal och vikarier inför sommaren om sådant som vikten av vätska och skydd mot solen. Så har vi gjort åtminstone sedan 2004, säger Kristina Morin, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Luleå kommun.

I Arvika, där rutinerna uppdaterades i fjol, går en påminnelse ut när SMHI varnar för höga temperaturer. Det handlar om en rad enkla men viktiga åtgärder, som att göra täta besök hos de känsligaste, duscha de gamla med svalt vatten, inte bädda med täcken utan bara lakan och så vidare.

– Vi har också investerat i fläktar och kylaggregat på våra boenden. Vi har även kylaggregat att låna ut i hemtjänsten, samt korttidsplatser på boenden. Men ännu har ingen behövt lämna sin bostad, säger Eva Nilsson, verksamhetschef för vård och omsorg i Arvika.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.