Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den tidiga förtidsröstningen inför parlamentsvalet till EU, som har pågått sedan den 22 maj, är så här långt den högsta sedan Sverige gick med i EU. Foto: SVT

Expert: Det talar för rekordstort valdeltagande till EU-valet

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för att förtidsrösta i årets EU-val är större än någonsin.

– Det finns en möjlighet att vi klarar vårt nationella rekord i Europaparlamentsval-sammanhang, säger Henrik Oscarsson Ekengren, professor i statsvetenskap.

Den tidiga förtidsröstningen inför parlamentsvalet till EU, som har pågått sedan den 22 maj, är så här långt den högsta sedan Sverige gick med i EU.

Den första veckan såg Valmyndigheten en ökning med nästan 40 procent jämfört med samma period inför EU-valet 2019. En förklaring bakom svenskars intresse att rösta i förtid kan vara valdagen, som denna gång ligger en bit in i juni.

EU-val 2024

Mycket talar för att även det totala valdeltagandet också kommer att bli det högsta hittills, enligt Henrik Ekengren Oscarsson.

– Historiskt har det ofta funnits ett starkt samband mellan hur mycket inströmningar av förtidsröster det är och det slutgiltiga valdeltagandet, säger han.

Den högsta noteringen är från det senaste valet 2019 då det svenska valdeltagandet blev 55 procent. Valdagen är den 9 juni.

Fler svenskar än någonsin har valt att förtidsrösta till EU-valet. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-val 2024

Mer i ämnet