Äldres skörhet avgör överlevnadschanser vid covid-19

Uppdaterad
Publicerad

Tre fjärdedelar av patienterna på kliniken för multisjuka äldre överlevde pandemins första tre månader på Karolinska universitetssjukhuset och utfallet förbättrades hela tiden, visar ny forskning.

Kronologisk ålder var viktigt, men minst lika avgörande var de gamlas skörhetsgrad.

I Sverige har de allmänna rekommendationerna om social distans riktat sig mot alla över 70 år – oavsett i vilket skick personerna varit. Men enligt de nya resultaten från en forskningsstudie vid Karolinska Institutet och Karolinska sjukhuset, är kronologisk ålder inte ett tillräckligt bra sätt att bedöma chanserna att klara sjukdomen.

– Det är så stora skillnader mellan patienter som är så pass gamla att det inte räcker att bara titta på kronologisk ålder, säger Dorota Religa, professor i geriatrik, som är ansvarig för studien. Ju skörare en patient var, desto högre risk för död.

Coronapandemin

Funktionsnivå viktigt

I vanliga fall är dödligheten på den geriatiriska kliniken Tema Åldrande i Huddinge ungefär tre procent, men när situationen var som värst i april steg siffran till 30 procent. Hur gamla patienterna var spelade förstås roll och även andra underliggande sjukdomar – men framförallt hur väl de kunde ta hand om sig själva före covid-19 – så kallad funktionsnivå, enligt den nya forskningsstudien.

Risken att dö ökade med fem procent per levnadsår – en 85-åring hade 50 procent högre risk att dö på sjukhuset än en 75-åring, men riskökningen var ännu större om personen betraktades som skör. Skörhet bedöms på en niogradig skala och nivåer över sex medförde kraftigt ökad risk. En sådan person behöver hjälp med allt från att tvätta sig till att gå ut. 

Avgörande betydelser

Ett glädjande utfall är att dödstalen sjönk under pandemins gång. Från 30 procent vid toppen till drygt 20 procent i juni. Varför vet man inte riktigt, men en förklaring kan vara att vårdpersonalen med tiden lärde sig mer om vad som fungerade mot den nya sjukdomen.

– God näringstillförsel, rätt mängd vätska och blodproppsförebyggande medicin verkar ha en avgörande betydelse, säger Dorota Religa.

Nu vårdas en äldre covidsjuk på de geriatriska avdelningarna på Karolinska sjukhuset Huddinge, men personalen vågar inte tro att pandemin är helt över. Man är redo att ta emot nya patienter om det kommer en andra våg. 

Covid och äldre

Forskarna vid Tema Äldre vid Karolinska universitetssjukhuset har sammanställt resultat för hur det gått för 250 patienter som vårdades på tre geriatriska vårdavdelningar för covid-19 under mars till juni i år. Totalt dog 24 procent av dem på avdelningen, vilket kan jämföras med en dödlighet på 4 procent hos andra patienter på avdelningen. 44 procent av covid-patienterna kunde skrivas ut till hemmet igen när vården avslutats. 

Graden av skörhet var en starkare riskfaktor för död än både ålder och underliggande sjukdom. Skörhet definieras som förmåga att klara sig själv före sjukdomsutbrottet, alltså ett mått på personens funktionsnivå. En skörhetsgrad på sex på en niogradig skala betyder att man behöver hjälp med att klara hushållsarbete, utomhusaktiviteter och att tvätta sig. Redan skörhetsnivå fem innebär betydligt högre risk att dö i COVID-19. 

Forskningen publicerades i tidskriften JAMDA.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet