Alex Hansen, 21, från Degerfors är en av allt fler unga vars könsidentitet inte stämmer överens med det kön hon fått vid födseln. Foto: SVT

Alex föddes i en pojkes kropp men lever nu som kvinna

Uppdaterad
Publicerad

Könsdysfori – att inte identifiera sig med det kön man tillskrivs vid födseln – blir allt vanligare. Alex Hansen föddes i en pojkes kropp men identifierar sig som kvinna. Alex berättar om en tuff uppväxt, präglad av mobbning och trakasserier.

– De kastade grejer på våra fönster och sprängde vår brevlåda, säger hon.

21-åriga Alex Hansen från Degerfors är född i en pojkes kropp, men identifierar sig som kvinna. 

– När jag tänker tillbaka på barndomen så var det mycket att jag ville klä ut mig i andra kläder. Och barbiedockorna var med hela tiden, säger hon.

Det var när hon hade börjat i högstadiet som hon mer och mer började förstå att hon kände sig mer som flicka än pojke.

– Jag kände att jag inte riktigt passade in i normen här i Degerfors, säger Alex Hansen.

LÄS MER: Fler unga känner att de är födda i fel kropp

”De sprängde vår brevlåda”

Hon berättar om en mobbning som följt henne genom livet och som accelererade i högstadiet.

– Sedan skoltiden har jag alltid varit mobbad för att jag varit annorlunda. Men i slutet av sjuan när jag kom ut mer blev det värre. Jag blev ännu mer mobbad. De kastade grejer på våra fönster, sprängde vår brevlåda och vi blev hotade mitt i natten.

LÄS MER: Många transpersoner i Sverige känner sig utsatta

”Kan väl vara kvinna även om jag inte har bröst”

En del personer som diagnostiseras med könsdysfori väljer att genomgå könskorrigerande åtgärder, det vill säga ändra sin kropp så att den bättre stämmer överens med den upplevda könsidentiteten. Alex har valt att inte göra det, för henne har det räckt med vad hon känner på insidan.

LÄS MER: Britterna ska själva få välja sin könstillhörighet

– Jag kan väl ändå vara kvinna även om jag inte har en vagina eller bröst, eller de där kläderna.

Känner du att du kan vara dig själv fullt ut i dag?

– Ja, det tycker jag. Det är klart man får lite blickar på stan då och då. En gång i Örebro var det en kvinna som körde in i en annan bil eftersom hon blev konfunderad. Jag skulle bara passera och så märkte jag att hon fortsatte kolla på mig och plötsligt bara: Pang!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.