Jämställdhetsministern Justine Greening leder arbetet framåt med att förnya lagen kring juridiskt kön i Storbritannien. Foto: TT

Britterna ska själva få välja sin könstillhörighet

Uppdaterad
Publicerad

Snart kan det vara möjligt för britterna att själva välja kön – utan att först genomgå en långdragen medicinsk utredning. Det föreslår regeringen i Storbritannien.
Men även i Sverige vill regeringen modernisera lagen.

I Storbritannien måste en person först leva som det andra könet under minst två år. Hen måste också genomgå medicinska utredningar för att få ett godkännande av myndigheterna för att ändra sitt juridiska kön. 

Detta vill den konservativa regeringen ändra. Nu ska en person helt enkelt bara kunna deklarera att hen är man eller kvinna och därefter, utan väntetid, få sitt födelsebevis ändrat.

LÄS MER: Fler unga känner att de är födda i fel kropp

Stort steg framåt

Sunday Times har skrivit om lagförslagen, samt intervjuat jämställdhetsministern Justine Greenin. 

Hon kallar lagförslaget som ger transpersoner mer rättigheter för det tredje ”stora steget framåt”, efter kvinnors rösträtt och rätten för personer av samma kön att gifta sig.  

– Den här regeringen brinner för att skapa ett inkluderande samhälle, som fungerar för alla, oavsett könstillhörighet eller sexualitet, säger hon.

LÄS MER: Transpersoner i Finland tvångssteriliseras fortfarande

I Skottland vill ett särskilt samråd gå ännu längre. De vill att icke-binära, alltså personer med flytande könstillhörighet, eller personer som inte identifierar sig som kvinna eller man, ska kunna identifiera sig själva som ”X”, istället för man eller kvinna i sitt pass.

Motstånd mot lagen

Det finns dock ett motstånd mot lagförslagen i det brittiska samhället, bland annat från religiösa håll. Simon Calvert från det kristna institutet är en av dem som höjt sin röst mot regeringen. 

– Det är oroande när ledarna för ett majoritetsparti har så dålig koll på den ängslan vanliga människor känner, säger han.  

Andra menar att lagen öppnar upp för att män ska ta tillfället i akt och ändra sitt kön till kvinna bara för att kunna få tillgång till exempelvis kvinnors omklädningsrum eller kvinnofängelser.

Feministisk kritik

Kritik förväntas även komma från vissa feministiska håll. Exempelvis har den mångåriga BBC-programledaren och feministen Jenni Murray gett uttryck för att någon som föds med manliga könsdelar aldrig kan bli en ”riktig” kvinna. Upprörda röster har därför krävt att hon avskedas skriver The Thelegraph. 

LÄS MER: Experter reder ut frågetecken kring unga med oklar könstillhörighet

Den konservativa regeringen känner trots kritikernas röster tillförsikt och hoppas på att få igenom lagen som kommer att gå på remiss inom kort skriver Sunday Times. Den stöds av både premiärminister Theresa May och Labour-ledaren Jeremy Corbyn.

– Vi kommer att ta itu med de historiska orättvisor som fortfarande finns kvar inom rättsväsendet och ge HBTQ-personer mer inflytande, säger Justine Greening.

Ny lag även i Sverige

En liknande lag kan bli verklighet även i Sverige. Regeringen har nämligen tagit initiativ till att modernisera könstillhörighetslagen. En medicinsk diagnos ska inte längre vara en förutsättning för att få ett nytt personnummer och ett nytt juridiskt kön.

LÄS MER: Emma var Elias i tre år

Tidigare i våras så uttalade sig sjukvårdsminister Gabriel Wikström i ett pressmeddelande.

– Transpersoner har generellt sämre hälsa än befolkningen i allmänhet, inte minst psykisk hälsa. Den nya lagstiftningen kan förhoppningsvis leda till enklare och snabbare processer så att fler kan leva enligt sin könsidentitet, vilket förhoppningsvis förbättrar hälsan i gruppen, säger han.

Planen är att en proposition ska vara klar 2018 och att lagstiftningen ska kunna träda i kraft under andra halvan av nästa år.

LÄS MER: Tvångssteriliserade transpersoner ska ersättas

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer