Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
“Det här är dåliga nyheter” – Hör SVT:s ekonomikommentator.

Alexander Norén: ”Ett rejält bakslag”

Uppdaterad
Publicerad

Onsdagens inflationsbesked från SCB är ett rejält bakslag, enligt SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén.

– Det är helt fel riktning, så här ska det inte vara, säger han i Morgonstudion.

Inflationstakten steg i februari, tvärt emot förväntningarna. SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén beskriver siffrorna som ett rejält bakslag jämfört med hur det såg ut i januari.

– Vintern är kvar i ekonomin vad gäller inflationen och det är inte ljusning någonstans i de här siffrorna, säger han i SVT:s Morgonstudion.

När effekter av räntor och elpriser rensats bort visar SCB:s mätningar att även den underliggande inflationen stiger. Alexander Norén beskriver det som en signal om tillvänjning av prisökningar, något som kan få effekt när Riksbanken ska besluta om styrräntan i april.

– Det är oroväckande. Om den håller i sig har inflationstakten börjat leva sitt eget liv. Då har priserna börjat stiga för att priser stiger nu för tiden. Handlare höjer priser i förebyggande syfte innan de får en dyrare elräkning, vilket de inte får nu för tiden. Det är problemet, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.