Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Forskaren Katharina Leibring listar de senaste namntrenderna. Foto: Storyblocks/SVT

Alice och Noah ohotade i toppen – här är Sveriges populäraste namn

Uppdaterad
Publicerad

Oförändrat på första- och andraplats, både vad gäller flick- och pojknamn.

Statistiken över Sveriges vanligaste namn på barn födda 2021 överraskar inte överlag. Men det finns namn som har dykt upp från ingenstans.

Varför naglar sig vissa namn fast, medan andra kommer och går?

– Många av de populäraste namnen funkar internationellt; de går bra i många länder och på många språk, förklarar namnforskaren Katharina Leibring.

Dessutom går toppnamnen att stava på flera olika sätt, vilket gör att föräldrarna kan ge sina barn namn som på samma gång sticker ut och håller sig inom normen.

”Birgitta väldigt ute”

Annars går namn vanligtvis i cykler, oftast återvänder de var tredje generation.

– Just nu kommer 20- och 30-talsnamnen igen. Tage och Svea är bra exempel. Namn som Birgitta och Lars-Erik är väldigt ute, men kan komma tillbaka.

Nästan alla topp tio-namn är gamla favoriter. Nummer ett och två är oförändrade sedan 2020, Såväl bland flick- som pojknamn.

Sveriges populäraste namn på barn födda 2021 är: Alice, Noah, Maja och William.

– Man kan tala om tidlösa namn. Men jag är inte säker på att varken Noah eller William är det. Noah har visserligen funnits länge eftersom det är bibliskt, men har aldrig varit så populärt i Sverige.

– Maja har funnits jättelänge, även om det först senare blivit ett officiellt namn. Tidigare var det ett smeknamn för Maria. Alice har funnits med ett tag, det var poppis på 20-talet och är ett typiskt tregenerationersnamn, fortsätter Leibring.

Fler inspirationskällor i dag

Det finns dock namn som har gjort kometkarriärer i år – Frans och Alba, exempelvis. Namnen ligger rätt i tiden, enligt henne.

– De är korta och lätta att säga. Sedan finns det kända personer som heter så, som säkert har påverkat. Även om föräldrar inte medvetet tänker på kändisar så har de deras namn i sina namnförråd.

Leibring syftar på artisten Frans Jeppsson Wall och skådespelaren och artisten Alba August.

Vad mer spelar in när ett barn blir med namn?

– Alla föräldrar är olika, men man hoppas att alla vill ge sina barn vackra namn. Oftast inspireras man av äldre generationer i släkten, men också av det man läser, ser och hör samt sina vänner. Det finns otroligt många inspirationskällor i dag som inte fanns för några hundra år sedan.

Siffran inom parentes anger 2020 års placering.

Flickor:

1. (1) Alice

2. (2) Maja

3. (13) Vera

4. (9) Alma

5. (8) Selma

6. (3) Elsa

7. (11) Lilly

8. (10) Ella

9. (4) Astrid

10. (4) Wilma

Pojkar:

1. (1) Noah

2. (2) William

3. (5) Liam

4. (3) Hugo

5. (4) Lucas

6. (10) Adam

7. (7) Oliver

8. (8) Matteo

9. (27) Frans

10. (9) Elias

Källa: SCB

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.