Alice Teodorescu: ”Hon blev inte vald på grund av sitt kön utan på grund av sin kompetens”

Uppdaterad
Publicerad

Nyhetsflödet har i veckan dominerats av konflikten inom Svenska Akademien. På torsdagen avgick Sara Danius, något som väckt starka reaktioner. Alice Teodorescu och Maria Sveland möttes i Aktuellt för att debattera kring Sara Danius avgång.

Författaren och journalisten Maria Sveland inledde med att prata om stödet som svenska folket visat för Sara Danius, genom hashtaggen #knytblus.

– Jag tycker att det varit fantastiskt att titta i de sociala flödena i dag, på alla de här fantastiska bilderna på män och kvinnor som knyter allt från toalettpapper och sjalar för att manifestera sitt stöd. Det visar också på den upprördhet som många känner i dag på det som hände igår när Sara Danius fick avgå, sade Maria Sveland.

Krisen i Svenska Akademien

En som inte tänker knyta en sjal runt sin hals är Alice Teodorescu, ledarskribent på Göteborgs-Posten.

– Jag tänker inte delta i ett poserande utan att ha all fakta på bordet. Jag tycker inte vi ska reducera Sara Danius gärning till en fråga om kön. Hon blev inte vald på grund av sitt kön utan på grund av sin kompetens. Hon har nu tyvärr fått lämna för att situationen blev övermäktig och det hade den blivit för vem som helst oavsett kön, sade Alice Teodorescu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet