Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är jobbigt. De flesta av oss stödjer också våra familjer som är kvar i Ukraina”, säger Alina Harmash, som önskar hitta ett jobb efter att hon flytt till Sverige – till följd av kriget i Ukraina. Foto: Fredrik Larsson, SVT

Alina kan svenska – men hittar inget jobb: ”Stressigt”

Uppdaterad
Publicerad

Alina Harmash arbetade som fotograf och projektledare i Kiev – hon är högutbildad och har läst svenska på universitet i Ukraina. När kriget började flydde hon till Sverige och nu är hon arbetslös.

Innan kriget levde hon ett helt vanligt liv, med vänner jobb och planer för framtiden i Kiev.

– Jag jobbade med marknadsföring, jag fotograferade föreställningar och allt sånt, säger hon.

Nu är hon en av många ukrainare i Sverige som har svårt att hitta jobb i Sverige. Trots upprepade försök har hon inte hittat något än.

– De tackar för intresset när jag hör av mig men jag har inte gett upp hoppet, säger Alina Harmash.

Hon beskriver en vardag där hon och andra ukrainare i samma sits har svårt att få ekonomin att gå ihop. Sverige är det land i Norden som ger lägst ersättning per dag till flyktingarna från Ukraina, 71 kronor per dag.

– Vi är många som behöver hitta jobb snabbt, för att ha råd att betala för hyra, mat och mediciner, säger Alina Harmash.

Sedan februari förra året har över 30 000 ukrainare i arbetsför ålder sökt skydd i Sverige, men av dem har bara 1 500 hittat arbete efter kontakt med Arbetsförmedlingen.

– Det är stressigt, eftersom de flesta av oss också stödjer våra familjer som är kvar i Ukraina. Vi skickar pengar och när vi själva inte har några så blir det jobbigt, säger Alina Harmash.

Arbetsförmedlingen har själva medgett att färre än väntat sökt sig till dem. Trots återkommande politiska löften om lösningar finns flera problem kvar för de flyktingar från Ukraina som vill hitta ett jobb i Sverige. Bland annat får de inte något personnummer, vilket skapar problem i kontakterna med myndigheterna. 

– Jag tror det handlar om byråkrati. Det tar mycket tid, säger Alina Harmash. 

Samtidigt är hon noga med att framföra hur tacksam hon är över det stöd de ändå fått i Sverige.

– Trots allt är det ett mycket bra land, som har så mycket bra att erbjuda, säger Alina Harmash.

 Se mer om Alinas situation i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.