Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Över 30 000 ukrainare i arbetsför ålder har kommit till Sverige sedan förra året och knappt 1500 av dem har hittat arbete med hjälp av Arbetsförmedlingen. Hör enhetschefen Therese Lindström berätta varför. Foto: Fredrik Larsson, SVT

Trots löften om snabba åtgärder – få ukrainska flyktingar i arbete

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått ett år sedan en majoritet av flyktingarna från kriget i Ukraina kom till Sverige. Då såg politikerna möjligheter och lovade satsningar för att snabbt få ut dem i arbete. Men i dag är de flesta fortfarande arbetslösa.

Ombord på färjorna som kom till Nynäshamn förra våren fanns tusentals ukrainare – och redan på kajen möttes några av dem av en minister.    

– Vi har mängder av lediga jobb just nu och jag ser att det finns en stor möjlighet här, sa dåvarande arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) på plats i Nynäshamn.  

Men sedan dess har det gått trögt. Av drygt 30 000 ukrainare i arbetsför ålder som kommit till Sverige har knappt 1500 hittat arbete med hjälp av Arbetsförmedlingen.    

– Vi har begränsade möjligheter att erbjuda ett stöd. Men det handlar också om att vi måste nå ut med information om det stöd som vi kan erbjuda, säger Therese Lindström, enhetschef på Arbetsförmedlingen.

Känner inte till Arbetsförmedlingen

I april förra året fick de i uppdrag av regeringen att informera flyktingarna från Ukraina om arbetsmarknaden i Sverige. Trots det känner flera av dem som SVT talar med inte till Arbetsförmedlingen. 

– Vi har mer jobb att göra, det är ju en självklarhet att vi ska se till att man vet vad Arbetsförmedlingen är, säger Therese Lindström.  

Det saknas statistik på hur många som hittat arbete på egen hand, men en undersökning från organisationen Ukrainian Professional Support Center visar att nästan sju av tio ukrainare i Sverige går arbetslösa, trots att nio av tio vill ha ett arbete.

Kan inte erbjuda praktik

Ukrainare som kommer till Sverige har rätt att stanna här enligt det så kallade massflyktsdirektivet. Men de folkbokförs inte och får inte heller något personnummer.  

– Det gör till exempel att vi inte kan erbjuda praktik, eftersom de inte har det försäkringsskydd som krävs, säg Therese Lindström.  

Utan personnummer är det också svårt att skaffa bankkonto och bank-id.  

Även nuvarande arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) har konstaterat att mer behöver göras.  

– Alla blir vinnare om vi gör det lättare för de här personerna att få en anställning, sade han i februari. 

Hör mer från arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) i tisdagens Aktuellt, kl 21.00 i SVT2 eller på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.