-Det är hårresande, kommenterar folk- hälsominister Morgan Johansson.
WHO räknar ändå bara de dödsfall som direkt kan kopplas till alkoholskador. Många dör också i t.ex. olyckor och våld där alkohol är en indirekt orsak.
Europeerna dricker mest alkohol i världen. WHO:s recept för att minska skadorna är bl.a. höjda minimiskatter.
Hårt motstånd
Men motståndet är stort inom EU även om Morgan Johansson kan se ett långsamt uppvaknade.
-I flera länder i Europa ökar man nu insatserna för att begränsa alkoholskadorna, inte minst inom trafikområdet, men också för att begränsa drickandet bland ungdomar, säger han.
Det som folkhälsoministern och WHO har att slåss mot är den ekonomiska integrationen inom EU, där alkohol ses som en vara bland alla andra och starka kommersiella intressen är emot alla former av begränsningar.
-Som jag ser det är inte alkohol en ordinär handelsvara eftersom man med ökad konsumtion får ökade skador och stora sociala konsekvenser, säger Johansson.
Enighet om förstärkt arbete
De nya siffrorna presenterades vid en WHO-konferens i Stockholm på fredagen. Vid mötet enades de närvarande delegaterna från drygt 40 medlemsländer om att verka för att WHO fullföljer och förstärker sitt arbete inom alkoholområdet.
Hur den svenska alkoholpolitiken i realiteten fungerar är svårt att avgöra. Enligt Andréasson dör årligen mellan 5.000 och 6.000 svenskar av alkoholrelaterade skador men dit räknas även våld och olyckor där alkohol är en indirekt faktor. Den siffran har stått sig under mycket lång tid och följer alltså inte det europeiska genomsnittliga mönstret.
Fredagens möte ägnades åt att lägga grunden till ett nytt policydokument för den kommande perioden, som efter sommaren beräknas var utmejslat och underskrivet.
Alkoholskador i Europa
I Västeuropa beräknas den genomsnittliga konsumtionen nu uppgå till 12,9 liter 100 procent alkohol per capita, i Ryssland med omgivande länder till 13,9 liter och i resten av världen till 5,8 liter.
Den alkoholrelaterade dödligheten är dubbelt så hög i Europa som i resten av världen.
För unga människor är alkoholeffekterna särskilt uttalade. För män i åldern 15-29 år svarar alkohol för 26,2 procent av dödsfallen i Västeuropa, och för kvinnor i samma ålder för 10,1 procent.
Källa: Folkhälsoinstitutet