Rapport har träffat en av de drabbade. Vi kallar honom ”Göran”.
Det hände i juli 2009. Han cyklade på väg till jobbet.
-Jag blev ifattsprungen av en person i rånarluva som sprutade tårgas i ögonen. Jag tvingades stanna. Sen kom ytterligare en kille. De hade baseballslagträn, de ger sig på att slå mig ganska våldsamt på benen, på knäna.
-Det var oerhört chockartat.
Bereder besluten
De kommunala alkoholhandläggarna är tjänstemän som bereder ansökningar om serveringstillstånd för öl, vin och sprit från krögare, festarrangörer och andra. De utövar också tillsyn och föreslår om tillstånd ska dras in på grund av misskötsel eller annat.
Själva besluten i frågorna tas i regel av en politisk nämnd i kommunen, t.ex. socialnämnnden, men ofta efter förslag av handläggaren.
När Göran råkade illa ut hade han nyligen fått den beslutande nämnden med på sitt förslag att en krog skulle nekas serveringstillstånd på grund av ägarnas ekonomiska misskötsel, och därför blivit hotad och förolämpad av krögarna.
-Man hade varit oerhört aggressiv verbalt mot mig och kontaktat mina chefer och berättat ”hur illa jag skötte ärendet”.
Fler än var femte hotas
Rapport har gjort en enkät till landets samtliga 308 kommunala alkoholhandläggare.
274 av dem, motsvarande 89 procent, har svarat.
Hela 22,7 procent av de svarande, nära var fjärde, sade att de blivit utsatta för hot och 30 procent att de upplevt outtalade hot.
Bara en handfull har råkat ut för direkt våld som Göran, men siffrorna visar att arbetet som kommunal alkoholhandläggare är en utsatt position.
-Jag har flera gånger fått höra att ”du kan om du bara vill”. Man tror att det är vi som beslutar men det är det ju inte, det är politikerna, säger Göran.
Reagerar starkt
Det är Statens folkhälsoinstitut som har det övergripande tillsynsansvaret på alkoholområdet. Där reagerar man starkt på siffrorna i enkäten.
-Det är förskräckande att tjänstemän upplever hot i den delen. Det är siffror som jag tycker att samhället måste ta på största allvar, säger Matz Larsson som är tillsynschef vid Folkhälsoinstitutet.
Torbjörn Ericsson är ordförande i Kommunala alkoholhandläggares förening KAF, som är medvetna om problemet med hot från missnöjda krögare.
-Vi har varit i kontakt med Sveriges kommuner och landsting. KAF samarbetar med SKL för att ta fram en mall för säkerhetsrutiner, säger Ericsson.
Göran tyckte att han efter misshandeln fick dåligt stöd från den kommun där han då arbetade. Han sa upp sig och jobbar nu som alkoholhandläggare i en annan kommun, där han inte är ensam utan arbetar i ett team.
Har du kommit över det?
-Nej, jag bär det fortfarande med mig och det är jobbigt. Men jag jobbar på olika sätt för att försöka komma vidare och lämna det här bakom mig.
Reporter Lars Borgnäs
Webb Torbjörn Jacobsson