Foto: Sveriges Bryggerier, SVT, Magnus Fond/Systembolaget

”Vi har ingenting att dölja”

Uppdaterad
Publicerad

På branschorganisationen Sveriges Bryggerier säger man att svenskbryggt öl inte innehåller några andra ingredienser utöver malt, humle, jäst och vatten. – Bara om man vill ha en annan smak, säger Sveriges Bryggeriers vd Cecilia Giertta.

Men då konsumentorganisationen Äkta vara frågat några av de svenska bryggerierna vad ölen innehåller har organisationen bland annat fått till svar att tillsatser som natriumdisulfit E223, råfrukt, malt- och humleextrakt, vattenbehandlingsmedel och enzymer används.

– Svenskt öl brukar inte ha några tillsatser, det är inte speciellt vanligt, säger Cecilia Giertta.

Alla ingredienser skrivs ut

Hon hävdar att alla ingredienser skrivs ut på ölburkar och ölflaskor, trots att det inte finns krav på det.

–Vi gör det ändå. Det är en rekommendation och en branschnorm eftersom vi vill visa konsumenten att vi inte har något att dölja.

Så det finns ingen risk att konsumenten får i sig nått man inte känner till?

–Nej, säger Cecilia Giertta.

En enda ingrediens

Men i en vanlig matbutik är det lätt att hitta ölburkar där innehållsförteckningen är begränsad till en ingrediens: ”Innehåller kornmalt”.

Då stämmer det ju inte att alla ingredienser skrivs ut.

– Det är en frivillig rekommendation, säger Cecilia Giertta. 

Men hur ser ni på risken att det upplevs som att ni döljer något om ni inte skriver ut allt vad ölet innehåller?

– Vi ser det inte som en risk, säger vd:n.

”Kontakta bryggerierna”

För starkölskonsumenten är det Systembolaget som gäller. Men vilka tillsatser och i vilken omfattningen som respektive bryggeri använder tillsatser i sina ölsorter kan inte Systembolaget svara på.

”Tillsatser som är tillåtna i produktionen är till exempel askorbinsyra och citronsyra, för att förhindra oxidering och säkra hållbarheten, samt sockerkulör för att ge färg”, skriver Systembolagets presschef Lennart Agén, som endast vill svara på SVT:s frågor per mejl.

Han kan inte svara på om det finns någon tillsats som konsumenter bör oroa sig för utan hänvisar kunder som vill ha mer kunskap att kontakta respektive bryggeri för mer information. ”Det är bra att komma ihåg att alkoholen är det mest skadliga i öl,” skriver Lennart Agén.

Ser positivt på tydligare märkning

Presschefen poängterar att Systembolagets leverantörer, genom inköpsavtalen, garanterar att innehållet i dryckerna uppfyller de krav som EU och Livsmedelsverket ställer vad gäller tillsatser.

”Det är Sveriges och EU:s politiker som beslutar om märkning av och innehållsförteckning på alkoholdrycker. Vi ser positivt på att Livsmedelsverket tidigare har uttalat en önskan om tydligare märkning och mer lättöverskådlig information för våra kunder”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer