Etiopiensvenskarna är på väg hem till Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Etiopiensvenskarna har lämnat svenska ambassaden i Etiopien – sent på måndagskvällen begav de sig till flygplatsen för att åka hem till Sverige. Det rapporterar SVT:s reporter Henrik Silver Samuelsson från Addis Abeba.

Johan Persson och Martin Schibbye har lämnat den svenska ambassaden i Etiopien och hade vid 23-tiden på måndagskvällen redan åkt till flygplatsen i Addis Abeba, rapporterar SVT:s reporter i Etopien.

Sveriges ambassadör i Etiopien, Jens Odlander sa på måndagskvällen till TT att Schibbye och Persson befann sig på det svenska residenset i Addis Abeba.

– Svenskarna har varit på ambassaden sedan 17-tiden på måndagseftermiddagen, lokal tid, säger Jens Odlander.

– De kom hit vid klockan 17 lokal tid. Vi har tagit en pilsner och ätit jansson, dessutom blåbärsmuffins, säger Odlander till TT.

TT: Hur mår de båda?

– De är på gott humör, säger Odlander som inte vill avslöja när svenskarna kan återvända till Sverige.

Martin Schibbyes mamma Karin är överlycklig:

– Det känns naturligtvis jättebra att höra att de är där. Det har varit oklart var de är, om de är kvar på fängelset eller på ambassaden eller var de är, säger Karin Schibbye, Martin Schibbyes mamma, efter beskedet om att sonen är på residenset till TT.

UD vägrar kommentera

På UD:s pressjour vägrar man kommentera.

– Jag kommer inte att lämna några kommentarer om det här. Inga alls. Du kan prova att ringa Anders Jörle (UD:s presschef) men han kommer att säga precis samma sak, säger Linn Duvhammar på UD:s presstjänst.

SVT: Så enkelt är det?

– Ja så enkelt är det. Vi lämnar absolut inga kommentarer.

”Mitt livs största misstag”

De två frigivna journalisterna framträdde på måndagen i etiopisk stats-tv och uttalade sig om frigivningen.

– Det var mitt livs största misstag, att ta mig in i landet utan riktiga dokument och samarbeta med ONLF. Det var ett misstag som nästan kostade oss våra liv, säger Martin Schibbye.

– Vi förstår att vi har gjort fel, säger han. 

– Vi befanns skyldiga och vi respekterar det beslutet. Vi valde att inte överklaga utan respektera domen och istället be om nåd vilket vi vet är en lång etiopisk tradition som ges till människor som ber om förlåtelse, säger Martin Schibbye.

”Stort tack”

Även Johan Persson trycker på att det var ett misstag och säger att de är tacksammma mot Etiopien som har accepterat deras ursäkt.

– Det var ett stort journalistiskt misstag, när man går in i ett land utan rätt dokumentation och har samarbetat med de här grupperna, det kan användas i fel riktning. Vi förstod inte det.

Persson fortsätter:

– Alla kan göra ett misstag. Nu är vi glada att det etiopiska folket och regeringen har godtagit vår ursäkt så vi kan komma hem till Sverige och återförenas med våra familjer, säger Johan Persson.

Persson berättar också att de från början när de kom till fängelset var rädda men mottogs väl och att alla deras medfångar var mycket trevliga mot dem.

– Stort tack, avslutar Johan Persson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Svenska journalister fängslade i Etiopien

Mer i ämnet