Ylva Johansson: Vi har inte satt ner foten i frågan

Uppdaterad
Publicerad

​Regeringen vill att fler kommuner än i dag ska ta emot flyktingar. Men en tvingande lagstiftning är bara ett av flera alternativ och inte aktuellt i dagsläget. En annan lösning är att se till att alla kommuner har beredskap för ett flyktingmottagande.

– Vi har inte satt ner foten i frågan, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) till TT.

I en intervju med Sydsvenskan flaggar arbetsmarknadsminister Ylva Johansson för att ändra lagstiftningen så att fler kommuner än i dag tar emot flyktingar. Nu på morgonen förtydligar hon sitt besked i en intervju med TT: Regeringen är inte på väg att införa en tvångslag i dagsläget.

– Att vi har en så ojämn fördelning av ansvaret är ohållbart men regeringen har inte satt ner foten, säger hon.

SVT granskar flyktingmottagningen

Tittar på nya förslag

Regeringen har tillsatt en särskild arbetsgrupp som i det tysta håller på att ta fram nya förslag på integrations- och migrationsområdet. I gruppen sitter flera tunga statssekreterare, bland annat från finansdepartementet, arbetsmarknadsdepartementet och justitiedepartementet. Slutsatserna ska leda till konkreta förslag senare i vår.

Sedan tidigare har justitieminister Morgan Johansson flaggat för att alla kommuner bör vara beredda att ta emot flyktingar, något han även har diskuterat med allianspartierna med utgångspunkt i det förslag som regeringens särskilda samordnare Lars Stjernkvist (S) och Gunnar Hedberg (M) tagit fram.

– Samordnarna, som fick uppdraget av gamla regeringen, lämnade sin rapport i höstas där de föreslog en lagändring så att alla kommuner är skyldiga att ha beredskap för nyanlända. Det förslaget finns med i beredningsarbetet på regeringskansliet, säger Ylva Johansson i dag till TT.

Varför ska man ha en tvingande beredskap om kommunerna sedan inte ska tvingas till ett mottagande?

– Vi måste titta på vilka som blir konsekvenserna. Regeringen har ännu inte tagit ställning, säger hon.

Splittrar riksdagspartierna

Frågan om en tvingande lagstiftning splittrar riksdagspartierna. Kristdemokraterna och Centerpartiet säger nej, Folkpartiet är splittrat och Moderaterna hittills har sagt nej. Men enligt en enkätundersökning som SVT Nyheter gjorde i mitten av december ville drygt 70 procent av de tillfrågade moderata kommunpolitikerna att alla kommuner ska vara tvungna att ta emot flyktingar.

MP tydligast

Tydligast hittills har Miljöpartiet varit som sedan länge slagit fast att man vill att alla kommuner ska vara tvungna att ta emot.

– Vi tror att man behöver överväga en lagstiftning. Vi måste se till så att alla kommuner tar sitt ansvar för flyktingmottagandet så att vi minskar den tid människor behöver vänta på att etablera sig i samhället, sade den migrationspolitiska talespersonen Maria Ferm till SVT Nyheter nyligen.

”Ebo behöver förändras”

Eget boende kan innebära indragen ersättning

Ylva Johansson öppnar i intervjun med Sydsvenskan även för att se över lagen om eget boende, Ebo. Enligt tidningen är hon är inte främmande för Göran Hägglunds förslag om att den som väljer eget boende i stället för ett anvisat anläggningsboende inte ska få någon dagersättning.

– Ebo är ett oerhört problem i vissa kommuner. Malmö är en, Södertälje en annan. Jag ser att det inte fungerar. Ebo behöver förändras, säger hon till Sydsvenskan.

Men till TT säger hon att en sådan förändring inte heller är aktuell i dagsläget.

– Det handlar om viktiga principer om individens rätt att få bestämma över var man vill bo.

Socialdemokraterna har ett kongressbeslut från 2009 på att skrota Ebo men koalitionspartnern Miljöpartiet är starkt emot alla planer på att hindra människor att bosätta sig där de själva vill. I en intervju med SVT Nyheter nyligen slog partiets migrationspolitiska talesperson Maria Ferm fast:

– Det är djupt mänskligt att vilja bo i närheten av nära och kära när man har flytt från krig och förföljelse. Sen vet vi också att både jobb och arbeten förmedlas via kontakter så eget boende underlättar möjligheten att komma in i samhället.

– Att sänka dagersättningen har testats och det har inte fungerat. Det går bara ut över den enskilde som blivit ännu fattigare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar flyktingmottagningen

Mer i ämnet