Valdemarsvik väntar på Migrationsverkets beslut

Uppdaterad
Publicerad

Tidigast nästa vecka står det klart om Valdemarsvik kommer att få ta emot fler asylsökande. Detta trots att kommunen hör till de som tar emot flest flyktingar i landet.

– Jag tror inte att det blir så. Jag tror att Migrationsverket håller sitt löfte, säger Erland Olauson, kommunalråd i Valdemarsvik.

I dag presenterade Sveriges kommuner och landsting statistik i sin årliga ekonomirapport som bland annat visar att Valdemarsvik hamnar på 10:e plats bland de kommuner i Sverige som tagit emot flest asylsökande i förhållande till sin befolkningsstorlek.

SVT granskar flyktingmottagningen

Vid årsskiftet hade man 54,1 asylsökande per 1000 invånare inskrivna i Migrationsverkets mottagningssystem.

Hotellet kan bli asylboende

I april skulle egentligen Migrationsverket ha meddelat Valdemarsviks kommun om det gamla hotellet kommer att bli ytterligare ett asylboende. Men beslutet drar ut på tiden och tidigast nästa vecka får kommunen veta hur det blir.

Kommunerna måste på kort varsel klara av att erbjuda skola och sjukvård för de asylsökande. Migrationsverket har förstått att det kan vara ett problem för mindre kommuner och orter.

Därför har man lovat att se över om till exempel Valdemarsvik ska kunna undantas från fler asylboenden.

”Vi utesluter ingen”

Men om platserna inte räcker måste Migrationsverket använda samtliga asylboenden på listan.

Kan det leda till att Valdemarsvik och de andra kommunerna får ta ännu fler asylboenden ändå?

– Ja, vi utesluter ingen, för det går inte. För vi är ju helt styrda av hur många människor som söker tillflykt i Sverige. Och vi är enligt lag skyldiga att ta emot dem. Vi är enligt lag skyldiga att ge dem husrum och mat för dagen, sade Anders Danielsson, generaldirektör på Migrationsverket, vid en tidigare intervju med SVT Nyheter Öst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar flyktingmottagningen

Mer i ämnet