Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Samtliga rikspartier vill ha ökad statlig styrning av vården.

Alla partier vill ha ökad statlig kontroll av vården

Uppdaterad
Publicerad

Pandemin har lyft frågan om hur sjuk- och äldrevården ska se ut i framtiden. En kartläggning bland riksdagspartierna som SVT har gjort visar att det råder en bred politisk samsyn om att den statliga styrningen av sjukvården och äldreomsorgen ska öka.

– Ja, det är alldeles uppenbart att det på flera olika områden behövs mer av statlig styrning, säger Anders W Jonsson, som är sjukvårdspolitisk talesperson för Centerpartiet.

Alla andra partiers sjukvårdspolitiska talespersoner är inne på samma linje; att vi behöver mer nationell kontroll och samordning. SVT Nyheter har kontaktat samtliga riksdagspartier och alla svarar ”ja” på frågan om det behövs en ökad statlig styrning av sjukvården och äldreomsorgen i vårt land. Däremot finns det olika nyanser i hur långt partierna vill gå och på vilket sätt.

KD: förstatliga helt

Kristdemokraterna tillhör det parti som vill gå allra längst och helt förstatliga sjukvården. Oklart är det ändå hur det ska gå till och var gränserna ska gå mellan nationellt och lokalt ansvar. Men motivet är tydligt:

– Vi behöver en jämlik hälso- och sjukvård och när vi har en uppdelning i 21 olika regioner så blir det variationer, säger Kristdemokraternas sjukvårdspolitiska talesperson Acko Ankarberg Johansson.

Jämlik vård

Behovet av en mer jämlik vård och äldreomsorg runt om i landet skriver alla partier under på och detta är också främsta skälet till varför de efterlyser mer av nationell samordning av sjukvården.

Pandemin har inneburit en sällan skådad ansträngning för vården och äldreomsorgen, och även om den kanske inte är bästa exemplet på ojämlikheter runt i landet, så har den ändå lyft frågan om hur vården och äldreomsorgen organiseras.

– När pandemin är över så kommer vi alla sätta oss ner och diskutera hur vi ska få det här mer funktionellt. Vi kommer att ha olika ingångar, men det viktiga är att resurserna också knyts upp så att det inte bara blir en ny styrning och ändå ”same business”, säger Karin Rågsjö, sjukvårdspolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer