• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bergsjö i Nordanstigs kommun, Gävleborgs län. Det brinner i en villa i Bergsjö i Nordanstigs kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Räddningsledaren uppmanar också allmänheten att hålla sig borta från platsen där det brinner. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Uppgifter: Alla restriktioner tas bort nästa vecka

Uppdaterad
Publicerad

Redan nästa vecka väntas covidrestriktionerna lyftas.

Och snart kan covid-19 sluta klassas som en samhällsfarlig sjukdom.

Regeringen och Folkhälsomyndigheten siktar på att hålla en gemensam presskonferens på torsdagen, enligt uppgift till TT. Då ska besked ges om när det är dags att avveckla pandemirestriktionerna.

Enligt uppgifter till SVT Nyheter kommer Folkhälsomyndigheten under torsdagen rekommendera regeringen att lyfta samtliga coronarestriktioner.

Enligt Expressens källor kommer regeringen fatta ett beslut som innebär att samtliga restriktioner slutar gälla från den 9 februari.

Stabilt i vården

Redan i förra veckan uppgav socialminister Lena Hallengren (S) att ”merparten” kan komma att avvecklas från den 9 februari – om kulmen på smittspridningen är nådd och vaccinationerna ”flyter på”.

Beslutet om att avskaffa restriktioner bygger på att läget inom sjukvården anses vara stabilt, enligt uppgifter till Expressen. Det allmänna rådet om att stanna hemma vid symtom kommer dock att kvarstå, skriver tidningen.

Samhällsfarlig sjukfom

Enligt vad SVT erfar vill Folkhälsomyndigheten dessutom avklassificera covid-19 som en samhällsfarlig sjukdom. Ett sådant beslut väntas dock dröja en tid eftersom det kräver ett riksdagsbeslut.

SVT Nyheter har varit i kontakt med statsministerns pressekreterare som låter hälsa att man inte vill kommentera uppgifterna under onsdagskvällen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.