Johan Curman pluggar på KTH och föreläser också med Barncancerfonden om hur det är att överleva en hjärntumör.

”Alla ska få en chans att leva på riktigt”

Publicerad

Många de som behandlats för hjärntumör som barn drabbas av bestående men och får det svårare att klara av skolan. En av de som drabbades av cancer som barn är Johan Curman.

Johan var 12 år genomgick när han genomgick en behandling för hjärntumörer. Idag är han 24 år och friskförklarad, men har fortfarande effekter av behandlingen.

– Efter en sådan tuff behandling får man många olika bieffekter, sena effekter. Jag har så kallad hjärntrötthet som gör att jag behöver sova väldigt mycket varje dygn och ändå kämpar jag med att orka med varje dag.

”Det var som att jag hade glömt”

Hjärntrötthet innebär att man har svårt att koncentrera sig under längre perioder och blir snabbt trött. När Johan kom tillbaka till skolan efter sin behandling märkte han det var kämpigt att orka med skolan. Han och lärarna märkte också att han inte kunde prestera på samma sätt som tidigare.

– Det var under några matteprov i högstadiet märkte vi att jag hade noll poäng på alla uppgifter i slutet av provet. Det var som att jag hade glömt hur man räknade.

Ville tillbaka till skolan

Johan är inte ensam om att få sena effekter av en behandling för hjärntumör som barn. Utan rätt hjälp får den här gruppen svårare att klara sig i skolan. En ny studie från Stockholms universitet visar att nästan en fjärdedel av de som behandlats för hjärntumörer som barn går ut grundskolan utan gymnasiebehörighet.

När Johan blev sjuk ville han tillbaka till skolan så fort som möjligt och efter att ha bett om det själv fick han rätt hjälp. Idag studerar han på KTH. Han föreläser också med Barncancerfonden om hur det är att vara överlevare. Han tycker att alla barncanceröverlevare måste få rätt hjälp att klara skolan.

– Det är viktigt att alla få en chans att komma tillbaka ut i livet efter att vi varit sjuka. Att vi får leva på riktigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.