Foto: TT

Hårdare flyktingpolitik flyttar fokus

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Politikerna varnar inte längre för systemkollaps. De talar istället om hur flyktinginvandringen ska begränsas, att det aldrig mer ska komma så många asylsökande till Sverige som hösten 2015. Budskapet har sannolikt bidragit till att invandringen inte längre är nummer ett på dagordningen.

Margit Silberstein

Frilansjournalist

Stefan Löfven och Anna Kinberg Batra har uttryckt en oro för människors oro, som de vill fånga. De har inte sagt i klartext vad det är för oro de är på jakt efter. Men det andas mellan raderna att de tror sig finna den i förra höstens stora flyktinginvandring. Och som det ser ut har de lyckats möta den.

”De förespråkar vad de kallar en flyktingpaus”

Gränskontrollerna är kvar. Asylreglerna har förändrats till oigenkännlighet jämfört med vad de var. Stefan Löfven och andra företrädare för regeringen präntar in att Sveriges asylpolitik nu ligger på EU:s miniminivå.

Moderaterna vill gå längre, de förespråkar vad de kallar en flyktingpaus. Och Anders Ygeman, Morgan Johansson och Stefan Löfven är mycket övertygande när de försäkrar att det är över för vår del, vi ska aldrig mer ta emot så många människor på flykt på en gång som skedde hösten 2015.

”Bostadsbristen var svår redan innan”

Anna Kinberg Batra vill hålla fast vid frågan och upprepar att den som tror att flyktingkrisen är över är naiv. Moderaterna pekar på att det framöver kommer ett stort antal anhöriga hit till dem som inte omfattas av de nya stränga reglerna. Och att den omfattande utmaningen med det övergripande samlingsnamnet integration är det stora och svåra som väntar. Den som framförallt handlar om jobb, skola och bostäder.

Bostadsbristen, var svår redan innan flyktingarna kom. Och nu vägrar kommunpolitiker att ta emot flyktingar med hänvisning till för få bostäder. Trots bostadsproblemet hamnar frågan längst ner på tio i topplistan över väljarnas mest angelägna frågor.

Livlig diskussion om vinster i välfärden

Skolan och sjukvården har blivit viktigare igen, som det brukar vara. Frågor som berör nästan alla människor genom livets olika faser. De kan ha klättrat upp på dagordningen också på grund av den livliga diskussionen om vinster i välfärden och en ovisshet kring vad som ska hända i välfärdssektorn.

Även om debatten är het kommer ett vinsttak inte att bli verklighet, eftersom ett förbud mot vinst över en viss nivå inte lär passera riksdagen.

”Skolan förblir nog i fokus”

Pisas senaste mätning sände en glädjechock genom landet med beskedet att problembarnet skolan har kravlat sig upp från de tidigare bottennivåerna. Men trots det förblir nog skolan i fokus. Alla tävlar om att vara skolpartiet.

Jan Björklund kan triumfera lite, om än inte i jubel, över sina insatser som utbildningsminister. Och för Socialdemokraterna är Pisas konstaterande att den svenska skolan brister i likvärdighet ett självklart tema och slagträ mot Alliansen framöver.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.