Finansminister Magdalena Andersson får inte stöd av alliansen Foto: TT

Alliansen avvisar utspelet om överskottsmålet

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen ser inte ut att få något stöd hos allianspartierna för sitt utspel om att skrota överskottsmålet i budgeten.

Erik Ullenhag (FP) påminner om att Magdalena Andersson tidigare talat om att ladorna var tomma och nu säger att den svenska ekonomin är så stark att det kan vara tid att se över överskottsmålet.

– Samtidigt är ladorna så fulla och statsskulden så pass låg att vi behöver en diskussion kring hur det finanspolitiska ramverket ser ut. Men då behöver vi en annan typ av ankare i den ekonomiska politiken, säger han.

Investeringar

Ullenhag betonar att om en översyn ska ske måste syftet vara att ge utrymme för framtidsinvesteringar som kan öka tillväxten.

– Det får inte tas som intäkt för att regeringen ska bedriva en vänsterpolitik med höjda bidrag och ökad konsumtion, säger han.

Emil Källström (C) kräver is i magen vid en eventuell översyn av överskottmålet:

– Detta är en så stor och viktig fråga att man inte kan byta fot över en kafferast.

Även Jakob Forssmed (KD) manar till försiktighet.

– Överskottsmålet har tjänat Sverige väl och ska man göra förändringar ska det ske med försiktighet, säger han.

– Riskeras förtroendet för svensk ekonomi så är det dåligt, inte minst för utsatta grupper

Samtidigt medger han att det ekonomiska läget ser annorlunda ut än när överskottsmålet infördes och Sverige kan behöva spendera för att få fart på ekonomin.

Sluttande plan

Även Ulf Kristersson (M) är kritisk.

– Jag är rädd för att risken är stor att vi hamnar på sluttande plan. Om man nu tycker att man har svårt att nå målet efter finanskris och lågkonjunktur och därför tar bort det, då är fältet fritt att föreslå kostnadsökningar som bygger upp underskott, säger han.

Han menar att ett borttagande av överskottsmålet kan leda till att de egentliga investeringarna kommer att handla om ”favoritprojekt” för de enskilda partierna.

– Det är ett ständigt tryck på ökade transfereringsutgifter, säger han.

Regeringens ambition att föra samtal med allianspartierna tycker de dock är positiv, även om åtminstone Ulf Kristersson tror att det är svårt att se en uppgörelse över blockgränsen.

– Det är svårt att först luta sig åt vänster och sedan tro att de ska få Alliansens stöd, säger Ulf Kristersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer