Alliansens partiledare fr v Ebba Busch Thor (KD), Jan Björklund (L), Ulf Kristersson (M), och Annie Lööf (C) ) besöker besöker Sjödalsymnasiet i Huddinge. På bild tillsammans med eleven Said Yousef. Foto: TT

Alliansen föreslår ny yrkesutbildning

Uppdaterad
Publicerad

Alliansen vill införa en ny tvåårig yrkesskola på gymnasiet.

– Det ska vara helt fokus på yrkesämnen, säger Liberalernas ledare Jan Björklund.

Alliansledarna presenterade förslaget på en gymnasial yrkeskola i Huddinge.

Tanken är att den tvååriga yrkesutbildningen ska komplettera de treåriga yrkesutbildningarna. Alliansens förslag riktar sig till de elever som går ur grundskolan utan behörighet till ett nationellt gymnasieprogram och till nyanlända i åldern 16-21 år. Förslaget innebär dock att en prövning ska göras för att se att eleven kommer att klara av utbildningen.

”Alla vill inte bli akademiker”

Enligt Björklund ska den tvååriga yrkesutbildningen vara helt fokuserad på yrkesämnen, medan akademiska ämnen ska vara reducerade till ett ”minimum”

– Alla elever vill inte bli akademiker, säger Björklund.

Samtidigt meddelar Alliansen att den senare i vår kommer att rösta nej till regeringens förslag om att teoretiska ämnen som ger högskolebehörighet måste ingå även i gymnasiets yrkesprogram.

Kristdemokraternas ledare Ebba Bush Thor uppger att problemet med det är att yrkesutbildningarna förlängs och avskräcker elever från att söka sig till dem.

Regeringens förslag innebär dock att elever genom ett aktivt val ska kunna välja bort de teorietiska ämnena.

”Häpnadsväckande”

Liberalernas Jan Björklund uppger att Alliansens tvååriga yrkesskola är konstruerad för dem som misslyckas i grundskolan.

Moderaternas ledare Ulf Kristersson pekar på att 17,5 procent lämnar grundskolan utan behörighet till gymnasiets nationella program.

– Det är häpnadsväckande. Andelen har aldrig varit så hög förut, säger han.

Kristersson pekar också på att 35 procent av de som börjar gymnasieskolan antingen hoppar av eller inte når godkända betyg.

– En tredjedel av varje årskurs misslyckas med att nå målen. Det är detta som är skolsegregationen, säger Liberalernas Jan Björklund

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.