Foto: TT

Alliansen föreslår talman oavsett valresultat

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagens talman kan få en viktigare roll än någonsin efter valet i höst. Och nu ändrar Alliansen linje om vem som ska bli talman, rapporterar SR Ekot.

– Alliansen kommer under alla omständigheter att presentera en person till talmanskandidat som vi gemensamt kommer överens om, säger Tobias Billström, Moderaternas gruppledare, till Ekot.

Tidigare har de borgerliga ansett att talmannen ska komma från det block som blir störst, men nu tänker man alltså ta fram en egen kandidat även om vänsterblocket blir större.

Det är talmannen som diskuterar med partiledarna och därefter föreslår en statsminister, ett arbete som väntas bli extra knepigt i dagens osäkra opinionsläge.

Ygeman förvånad

Socialdemokraterna har ända sedan grundlagsreformen på 1970-talet följt linjen att det största partiet nominerar talman. Partiets gruppledare Anders Ygeman är förvånad över att Alliansen tänker byta upplägg. Det bäddar för att de borgerliga kan vinna talmansvalet, men bara med Sverigedemokraternas aktiva stöd.

– Den fråga som väcks är ju om Centerpartiet och Liberalerna är beredda att med Sverigedemokraternas stöd vinna talmansposten? säger Ygeman till Ekot.

Vilket parti tycker som du? Gör SVT:s test

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.