Arkivbild. Foto: Anders Wiklund/TT

Alliansen hotar med misstroendevotum

Uppdaterad
Publicerad

Alliansen är överens – tar regeringen inte tillbaka sina planerade skattehöjningar kan det bli aktuellt med en missförtroendeförklaring i höst. Kravet lades fram i torsdagens möte i finansutskottet och får stöd av Sverigedemokraterna.

I ett försök att stoppa regeringens skattehöjningar har Alliansen nu ställt sig bakom Liberalernas förslag på hur det ska gå till – dras inte skattehöjningarna tillbaka riskerar regeringen ett misstroendevotum i höst. Det skulle i förlängningen kunna orsaka en regeringskris.

– De har sommaren på sig att dra tillbaka skattehöjningar och komma med ett bättre förslag, säger Ulf Kristersson, ekonomiskpolitisk talesperson för Moderaterna till SVT Nyheter.

Han säger att det är regeringen som bestämmer om det blir regeringskris i höst eller inte.

– De kan enkelt undvika kaos genom att lägga en budget som riksdagen kan tolerera. Jag tror att de kommer ta sitt förnuft tillfånga.

Sverigedemokraterna ställer sig bakom

Även Emil Källström, Centerns ekonomiskpolitiske talesperson, säger att den eventuella krisen är i händerna på regeringen.

– Nu är det tydligt vad en riksdagsmajoritet säger.

Sverigedemokraterna ställer sig bakom Alliansen, trots att ett särskilt yttrande är ”ett svagt vapen att ta till”.

– Men de fick vårt stöd för det, så det blev majoritet i utskottet. Vad som händer härnäst vet vi inte. Men det kan bli en spännande höst, säger partiets Oscar Sjöstedt.

LÄS MER: Ingen gemensam alliansbudget

Det är flygskatten, en höjning av inkomstskatten och 3:12-reglerna för fåmansföretag – en regel som gör det mindre lönsamt för småföretagare att ge sig själva aktieutdelning i stället för lön – som Alliansen vill stoppa.

Kravet lades fram på torsdagens möte i finansutskottet.

– Skattehöjningarna slår mot jobb och företag i en situation då vi borde göra det motsatta. Vi borde underlätta för jobb och företag, säger Liberalernas partiledare Jan Björklund, som uppger att partierna kom överens sent i går kväll, till TT.

Oklart vilken minister det blir

Allianspartierna är inte överens om vilken minister som skulle vara aktuell för en missförtroendeförklaring. Annie Lööf har sagt att hon inte vill att det blir Magdalena Andersson.

– Där är vi inte ännu, men det är ansvariga statsråd som kan vara aktuella, säger Jakob Forssmed, ekonomisk-politisk talesperson för Kristdemokraterna.

Han hoppas att det inte går så långt, utan att regeringen drar tillbaka skattehöjningarna.

– En klok regering lyssnar på riksdagen, särskilt om man är en minoritetsregering, säger han.

”Desperat förslag”

Ulla Andersson (V) menar att förslaget visar ”hur desperata borgarna är”.

– De verkar inte vara beredda på att låta regeringen styra, men inte heller på att regera själva. Om borgarna vill skapa kaos och är så desperata är det upp till dem.

Finansminister Magdalena Andersson (S), en av ministrarna som skulle kunna få en misstroendeförklaring riktad mot sig, kallade Alliansens agerande ”olyckligt”. 

Hon ville inte säga om man är beredd att ta tillbaka skattehöjningarna och påpekar att de ännu inte är framlagda.

– Vi kommer att fortsätta arbeta med budgeten. Vilka förslag som kommer finnas i den får vi vänta med till i höst.

Men dörren står öppen för blocköverskridande samarbeten, säger finansministern.

– Det här försvårar för minoritetsregeringar och behovet av blocköverskridande samarbete ökar. Just det är något den här regeringen välkomnar.

Det betyder dock inte att dagens besked är bra, säger Andersson.

– Jag tror att det är farligt. Det är ett farligt steg därför att vi har varit överens om att ha en ordnad budgetprocess. Bryr man sig om välfärden vill man också ta ansvar för en ordentlig finansiering och det har allianspartierna tagit ett steg ifrån i dag.

Riskerar regeringskris

Tidigare hade allianspartierna olika idéer om hur man skulle hindra regeringen från att driva igenom skattehöjningarna. Moderaterna och Kristdemokraterna ville lägga fram en gemensam alliansbudget och Moderaterna skulle ta stöd av Sverigedemokraterna för att fälla regeringen. Ett förslag partiledaren Anna Kinberg Batra blev hårt kritiserad för.

LÄS MER: Chicken race väntar i riksdagen

Centern och Liberalerna ville inte ha en alliansbudget. I stället skulle utvalda delar av regeringens höstbudgeten fällas, menade Centern. Nu har alla fyra partier alltså ställt sig bakom Liberalernas förslag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer