Inrikesminister Anders Ygeman vill inte svara konkret på om han informerat infrastrukturministern om förundersökningen mot Transportstyrelsens förra generaldirektör Maria Ågren. Foto: TT

Alliansen kallar Ygeman till justitieutskottet

Uppdaterad
Publicerad

Inrikesminister Anders Ygeman (S) säger att han fick vetskap om misstänkta brister på Transportstyrelsen i samband med Säkerhetspolisens förundersökning – men preciserar inte när.

Nu kallar Alliansen honom till justitieutskottet.

– De svar Anders Ygeman hittills har lämnat är långt ifrån tillfredsställande, säger ordförande Tomas Tobé.

I början av året fick Transportstyrelsens generaldirektör Maria Ågren sparken efter att ha röjt sekretessbelagda uppgifter som kan skada rikets säkerhet i samband med en IT-upphandling.

Nu säger inrikesminister Anders Ygeman att han fick reda på misstänkta brister inom myndigheten i samband med Säkerhetspolisens förundersökning. Den inleddes i januari 2016, men det är oklart när under resans gång som han fick kännedom om läckorna.

IT-skandalen

– Jag fick veta det i samband med Säkerhetspolisens förundersökning, säger Anders Ygeman till TT i samband med regeringens så kallade pressfika om dagens regeringsbeslut.

När de inledde förundersökningen?

– Ja, säger Anders Ygeman till TT.

Kallas till justitieutskottet

På torsdagen meddelade Alliansen att de kommer att kalla inrikesminister Anders Ygeman (S) till ett extrainsatt möte i justitieutskottet.

– Jag kan bekräfta att Alliansen är överens om att kalla inrikesminister Anders Ygeman till extra utskottssammanträde i närtid, säger Tomas Tobé, ordförande i justitieutskottet till SVT Nyheter.

Där hoppas de få svar på vad inrikesminister egentligen visste om Transportstyrelsens IT-läcka.

– Inrikesministern är ansvarig för Säkerhetspolisen och behöver redogöra för exakt hur länge han har känt till säkerhetsläckan, om han informerat statsminister Stefan Löfven och framför allt vilka åtgärder regeringen vidtagit, säger Tomas Tobé.

LÄS MER: Försvarsutskottet kallas till krismöte efter IT-skandalen

Alliansen är inte nöjda med den information som hittills framkommit.

– De svar Anders Ygeman hittills har lämnat är långt ifrån tillfredsställande. Detta är mycket allvarligt och handlar ytterst om rikets säkerhet. Sveriges medborgare och riksdagen förtjänar tydliga svar och därför kallas inrikesministern till justitieutskottet, säger Tomas Tobé.

Känt till ungefär lika länge

Anna Johansson hävdar att hon fick reda på saken först i januari i år, då Maria Ågren delgavs misstanke om brott och tvingades bort från sin post. Ygeman vill inte svara konkret på om han informerat infrastrukturminister Anna Johansson om förundersökningen, men säger rent allmänt att det finns ett fungerande informationsflöde mellan departementen och statsråden.

SVT Nyheter har sökt infrastrukturministern för en kommentar, men hon vill inte uttala sig mer i frågan. Enligt hennes pressekreterare Natalie Sial ska Anders Ygeman emellertid ha haft kännedom om misstänkta brister ungefär lika länge som Anna Johansson.

– Han kände till det ungefär samtidigt, men det får han svara på, säger hon till SVT Nyheter.

LÄS MER: Transportstyrelsen röjde skyddade uppgifter – två gånger om

Statsminister Stefan Löfven har tidigare sagt att han känt till att Transportstyrelsens förra generaldirektör Maria Ågren röjt sekretessbelagda uppgifter sedan hon fick sparken i vintras. Han vill inte kommentera saken ytterligare på torsdagen.  

– Det är ansvarigt statsråd som uttalar sig i frågan, säger hans pressekreterare Ingela Nilsson till SVT Nyheter. 

Informerar trafikutskottet

På torsdagen meddelade regeringen att den har utsett Anita Johansson till ny ordförande i styrelsen för Transportstyrelsen. Beskedet kommer efter att Transportstyrelsens ordförande Rolf Annerberg häromdagen bad om att få lämna sitt uppdrag.

Infrastrukturminister Anna Johansson kommer att informera riksdagens trafikutskott och försvarsutskott redan i morgon, fredag den 21 juli, inte nästa fredag som tidigare uppgivits av trafikutskottets ordförande.

På fredagens möte ska också Transportstyrelsen och Säkerhetspolisen att delta.

Försvarsutskottet planerar för ett möte med försvarsminister Peter Hultqvist (S) på tisdag i nästa vecka.

SVT Nyheter söker Anders Ygeman.

LÄS MER: Ministerns medarbetare kände till skandalen i ett år – sade inget

LÄS MER: Transportstyrelsens IT-affär: Detta har hänt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

IT-skandalen

Mer i ämnet