På tisdagen meddelade infrastrukturminister Anna Johansson (S) att Transportstyrelsens ordförande Rolf Annerberg valt att avgå. Foto: TT

Ministerns medarbetare kände till skandalen i ett år – sa inget

Uppdaterad
Publicerad

Tjänstemän på näringsdepartementet fick information om Transportstyrelsens IT-skandal för ett år sedan, men enligt infrastrukturminister Anna Johansson (S) blev hon själv inte informerad. Nu har Transportstyrelsens ordförande Rolf Annerberg bett att få lämna sitt uppdrag.

– Regeringen känner inget förtroende för honom, säger infrastrukturminister Anna Johansson.

Säpos förhörsprotokoll med Transportstyrelsens tidigare generaldirektör Maria Ågren visar att hon redan i början på 2016 informerade näringsdepartementet om läckan från myndigheten till utlandet.

LÄS MER: IT-skandalen – Detta har hänt

IT-skandalen

Men enligt infrastrukturminister Anna Johansson (S) fick hon inte någon information om händelsen förrän Ågren delgavs misstanke om brott i januari i år. Det trots att generaldirektören varje vecka hade möten med näringsdepartementet, det vill säga infrastrukturministerns departement.

– Från och med februari 2016 har tjänstemän från departementet haft kunskap om det här. I efterhand hade det naturligtvis varit bra om jag haft mer information tidigare, säger Anna Johansson.

Hur ser du på att du inte fått informationen tidigare?

– Det borde jag självklart ha fått. Det här är information som rimligen borde ha förts vidare.

Hemlig information om Sverige läckt

Skandalen handlar om känslig information som läckt från Transportsyrelsen till utlandet. Förutom att hela det svenska registret över körkort har läckt har även känslig information om broar, tunnelbana, vägar och hamnar i Sverige röjts. Information som kan innebära fara för rikets säkerhet.

Maria Ågren fick lämna sitt uppdrag i januari, eftersom hon känt till de röjda sekretessbelagda händelserna. Hon dömdes senare till att betala dagsböter på 70.000 kronor för att hon undertecknade avstegen som innebar att de bröt mot svensk lag.

LÄS MER: Transportstyrelsens styrelseordförande Rolf Annerberg kände till lagbrotten

I förhör säger Maria Ågren att hon:

– Rapporterade till tjänstemän på näringsdepartementet. Varken styrelsen eller de sa att projektet skulle stoppas. Man var bekymrad men det blev ingen diskussion om det var korrekt eller inte att göra avstegen.

Hävisar till Säpo

Infrastrukturminister Anna Johansson meddelar att regeringen nu anser att Statens ansvarsnämnd bör pröva om den sparkade myndighetschefen ska skiljas från sin tjänst i regeringskansliet helt och hållet.

LÄS MER: Regeringen visste

Johansson hänvisar till Säpo när hon får frågan om vad som hänt med informationen som icke säkerhetskontrollerad personal i Östeuropa fick tillgång till.

Om rikets säkerhet har skadats har hemliggjorts i Säpos förundersökning.

Infrastrukturminister vill inte spekulera i hur hon skulle ha agerat om hon fått uppgifterna om Transportstyrelsens säkerhetsmiss tidigare, men konstaterar att händelsen inte hanterats på ett bra sätt.

– Det är viktigt att myndigheten, och andra myndigheter, har betydligt större fokus och kunskap för hur frågorna ska hanteras.

Byter ut styrelsen

Efter SVT Nyheters avslöjande om Transportstyrelsen IT-skandal kommer regeringen att byta ut delar av styrelsen, meddelar Anna Johansson.

– Vi ser allvarligt på det sätt som både generaldirektören och styrelsen hanterat det här, säger hon.

LÄS MER: Löfven KU-anmäls

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

IT-skandalen

Mer i ämnet