Slopad flygskatt, betyg i uppförande och stopp för investeringstöd till hyresrätter är några förslag som skulle få en majoritet i riksdagen med nuvarande mandat. Foto: TT

Valkompassen: Här är frågorna som skulle få en majoritet

Publicerad

Sänkt skatt på arbete, slopad flygskatt och en avskaffad Arbetsförmedling. Så skulle det kunna se ut om riksdagens folkvalda håller fast vid de löften som gjordes i SVT:s valkompass.

Vilka förslag skulle få majoritet?

Nu finns det möjlighet att jämföra vilket utslag partiernas svar i Valkompassen får med nuvarande mandatfördelning i riksdag, kommuner och landsting. Resultaten får tas med en nypa salt eftersom man måste räkna med att partier kan ändra ståndpunkt i de förhandlingar som sker innan ett förslag går till omröstning.

Likväl ger det en intressant bild av i vilka frågor det finns förutsättningar för samarbete och i vilka frågor möjliga samarbetspartners kan behöva kompromissa.

Alliansen och SD i majoritet i många frågor

På riksnivå skulle Allianspartierna och SD tillsammans rösta i majoritet för bland annat utökat rutavdrag, en slopning av statligt investeringsstöd till nya hyresrätter, ett avskaffande av Arbetsförmedlingen, en borttagen flygskatt samt ett införande av skriftligt omdöme i ordning och uppförande.

De skulle tillsammans rösta emot om det lades förslag på könskvotering av kvinnor till bolagsstyrelser, en jämn fördelning av föräldraförsäkringen och begränsningar för friskolor att gå med vinst.

Men SD ställer sig också på den rödgröna sidan i ett antal frågor. Ett alliansförslag om inträdesjobb med sänkt ingångslön för nyanlända eller ett undantag från turordningsreglerna för småföretag eller medlemskap i Nato skulle inte få majoritet.

Rödgröna förslag som skulle få majoritet med stöd från Centerpartiet är bland annat en omfördelning av mer pengar från rika till fattiga kommuner, ett nej till utbyggd kärnkraft och ett avskaffande av villkorlig frigivning.

MP mot Alliansen i Stockholm

I kommunerna, som består av en brokig palett av olika koalitioner, är de flesta styren på plats och många har också en budget klar.

I Stockholm, där Alliansen och MP bildat en koalition, kan man anta att många kompromisser fått göras. Där står MP på motsatt sida som allianspartierna i de flesta frågor, bland dem hjärtefrågor som miljözoner, Bromma flygplats och nybyggnation i strandskyddade områden.

Samarbetet väntas gå lättare i Sölvesborg, där M, SD samt lokala SOL ska styra tillsammans. Där röstar M och SD lika i 18 av 20 frågor. Undantagen är vegetarisk mat och subventioner av hyresrätter.

Utforska själv: Vilka politiska förslag får majoritet om partierna håller sina löften till Valkompassen?

Om Valkompassen

SVT samlade in svar från partier på kommun-, landstings- och riksdagsnivå under våren och sommaren 2018. Frågorna har valts ut eftersom de är partiskiljande och representerar inte alla frågor som är aktuella i politiken.

Nu har svaren från Valkompassen matchats mot mandaten efter valet den 9 september. I tjänsten kan du se vilka förslag som skulle få majoritet och hur partierna har svarat och kommenterat.

Du kan också jämföra partiernas svar enligt GALTAN-skalan i alla val och läsa de löften som lämnats av de partier och riksdagsledamöter som fick mandat i valet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.