Lill Jansson (L) berättar om planen på en ny skola. Foto: SVT

Alliansen ska styra kommunen i Lerum

Uppdaterad
Publicerad

Det blir Alliansen bestående av Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna som kommer att styra Lerums kommun under nästa mandatperiod. Detta innebär att de tillsammans bildar en majoritet i kommunfullmäktige och att det nu blir maktskifte i Lerum.

Drygt två månader efter valet presenterades Lerums kommuns nya styre på en presskonferens. Det är Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna som har gått ihop i en klassisk borgerlig allians.

Tillsammans har de 27 av 51 mandat, vilket innebär att de har majoritet i fullmäktige, beredningar, nämnder samt utskott. Moderaterna är det största partiet i Alliansen men även i kommunen med 27 procent av rösterna.

Val 2018 – #dinröst

– Man måste vara ödmjuk inför det. Det är ett lagarbete att styra en kommun, det är ingen one man show, säger Alexander Abenius (M).

Minska antalet långtidssjukskrivna

Den första förändringen Alliansen vill införa är att utöka arbetet med personalfrågor i kommunen. Med detta hoppas de kunna minska antalet långtidssjukskrivna.

– Vi hoppas kunna komma åt de frågorna, sjukskrivningstalen har varit alldeles för höga under en lång tid.

”Behöver fler förskolor och skolor”

Lill Jansson (L) menar att Liberalerna kommer ta ett särskilt ansvar för bland annat skola

Alliansen i Lerum. Från vänster Alexander Abenius (M), Eva Andersson (C), Lill Jansson (L) och Christian Eberstein (KD) Foto: SVT/Anna Wikman

och förskola.

– Vi behöver fler förskolor och skolor, Lerum är en utpräglad barnkommun och det flyttar hit många barnfamiljer, säger hon.

I klippet ovan hör du Lill Jansson (L) berätta om planen på en ny skola, och när hon tror att den kommer stå klar för nya elever.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet