Alliansen splittrad i regeringsfrågan

Publicerad
Analys ·

Allianspartierna är splittrade i synen på hur de ska förhålla sig till regeringsfrågan och Sverigedemokraterna efter valet. Moderaterna och Kristdemokraterna vill överta regeringsmakten även om Alliansen blir mindre än de rödgröna, vilket förutsätter stöd av Sverigedemokraterna. Centern och Liberalerna säger nej.

Margit Silberstein

Frilansjournalist

Före valet 2014 var Fredrik Reinfeldt pådrivande för matematiken att störst vinner. Innebörden var att om hans Allians blev mindre än de rödgröna skulle allianspartierna släppa fram Stefan Löfven till makten. Det var en formel, som sattes på pränt i den nu fallna decemberöverenskommelsen. Men decemberöverenskommelsens död har skingrat Alliansen när det gäller regeringsfrågan. I grunden handlar det om hur partierna ska förhålla sig till Sverigedemokraterna.

Annan inställning vid nästa val

Anna Kinberg Batra leder ett parti där det länge funnits ett internt tryck på maktskifte med hänvisning till att det finns en icke-socialistisk majoritet i riksdagen – om man räknar in Sverigedemokraterna. Anna Kinberg Batra har sagt ifrån att hon inte vill fälla regeringen den här mandatperioden. 

Almedalen 2016

Men för några veckor sedan gav hon besked om hur hon ser på läget efter valet 2018. Hon sa att hon inte tänker släppa fram Stefan Löfven till makten även om hans rödgröna allians blir större än hennes. Men för att Anna Kinberg Batra ska överta statsministerstolen behöver hon någon form av stöd från Sverigedemokraterna. Idag sa Kristdemokraternas partisekreterare Acko Ankarberg till SVT att hennes parti har samma inställning som Moderaterna.

Intern uppgörelse

Det finns en logik i att det är just Kristdemokraterna och Moderaterna som är ivrigast att störta Löfven från makten, trots att de skulle bli beroende av Sverigedemokraterna. De fyra allianspartierna har en informell överenskommelse, som säger från vilka partier de ska försöka locka väljare. Moderaterna och Kristdemokraterna ska satsa på Sverigedemokraterna. Liberalerna ska försöka dra till sig socialdemokratiska väljare och Centern ska locka väljare från Miljöpartiet.

För Centern och Liberalerna är det otänkbart att göra sig beroende av Sverigedemokraterna. Moderaterna och Kristdemokraterna försäkrar också att de inte vill ha något samarbete med Sverigedemokraterna. Moderaterna utgår ifrån att Jimmie Åkesson inte skulle släppa fram Stefan Löfven som statsminister, att han föredrar Anna Kinberg Batra. Det är vad Jimmie Åkesson själv säger. Men det finns en prislapp för hans stöd.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Almedalen 2016

Mer i ämnet