Foto: TT

Almedalen – i snabbversion

Publicerad

Har du följt alla utspel, förslag och tal från Almedalen? Då kan du sluta läsa nu. Här är en snabbgenomgång för er andra.

Hyllningarna

Sällan har väl partiledarna varit så eniga om en och samma sak. Sverige och svenska värderingar har hyllats på tal och presskonferenser veckan lång. Lite bryderier har dock uppstått om vad som är specifikt med just svenska värderingar och partiledarna har heller inte varit helt eniga om hur Sverige egentligen mår.

Almedalen 2016

– Grattis Sverige. Världen avundas oss, sade Isabella Lövin i sitt tal. – Splittrat och polariserat, ett söndertrasat folkhem, sa istället SD-ledaren Jimmie Åkesson.

Även EU-samarbetet hyllades, men främst av Liberalernas Jan Björklund. Han anser att svaret på britternas nej till EU bör vara mer, inte mindre EU. Något han fick dåligt gehör för hos de andra ledarna, inte minst hos sina alliansvänner. – Vi drar olika slutsatser jag och Björklund, sa C-ledaren Annie Lööf.

Förslagen

När allt fokus ligger på Almedalen tar partierna såklart chansen att presentera sin politik. Flera partier har presenterat förslag med inriktning på integration och att satsa på utsatta områden. Stefan Löfven ville attackera segregationen och presenterade ett reformpaket med bland annat löften om hårdare straff för attacker mot blåljuspersonal och brottsförebyggande åtgärder.

KD-ledaren Ebba Busch Thor vill se ett asylprogram med svenskundervisning, samhällsorientering men också krav på att den som får socialbidrag eller etableringsersättning ska uträtta oavlönat arbete.

SD vill istället se ökad polisiär närvaro, ökade befogenheter för polisen och möjlighet att utfärda undantagstillstånd, för att skapa ordning i utsatta områden.

C-ledaren Annie Lööf vill se fler enkla jobb och föreslog slopade arbetsgivaravgifter de första två åren för just sådan jobb.

Moderaterna föreslog ett bidragstak för socialbidrag och etableringsersättning och Miljöpartiet lanserade en plan för ett fossilfritt Sverige.

V vill se gratis medicin till personer över 80 år och Liberalerna presenterade åtta förslag för Sveriges framtid i EU.

Kängorna

Tjuvnyp, kängor och pikar tillhör traditionen i Almedalstalen. Anna Kinberg Batra jämförde Stefan Löfven med tjuren Ferdinand – Nöjd och glad trots flyktingkris och utanförskap. Stefan Löfven kallade Sverigedemokraterna det mest osvenska som finns. Och Jimmie Åkesson anklagade rikspolischef Dan Eliasson för att satsa på PR-kampanjer och njuda huliganer på korv istället för att ta krafttag mot sexualförbrytare.

Grodorna

Det mesta som sägs och görs av partiledarna i Almedalen är noga genomtänkt. Men några grodor levererades ändå under veckan.  

– Grönland kommer förloras. Slukas av havet när vattenytan stiger, sa C-ledaren Annie Lööf i sitt tal. Men experterna höll inte med. Möjligen kan hon mena att det är isen på Grönland som försvinner men det är väldigt konstigt uttryckt, sa Michael Tjernström, professor vid Meteorologiska institutionen vid Stockholms universitet till SVT Nyheter.

I en SVT-utfrågning pratade SD-ledaren Jimmie Åkesson om nödvärn och civilkurage när plötsligt ett järnrör dök upp i diskussionen. – Om det är så att det kommer två eller tre personer till ditt hem och ska bryta sig in, och de är beväpnade med järnrör eller andra typer av vapen, sade Åkesson och avbröts av skratt från publiken som nog förvånades över att Åkesson ville prata järnrör med tanke på den så kallade ”järnrörsskandalen” med riksdagsmannen och partikollegan Kent Ekeroth i centrum.

På en presskonferens målade Sverigedemokraterna upp en mörk bild av Sverige och visade en bild på en brinnande bil. – Det här är inte en särskilt trevlig bild, men det här är tyvärr verkligheten för många som lever i vårt land i dag, sade Jimmie Åkesson och pekade på bilden. Men SVT kunde avslöja att bilden inte var tagen i Husby eller någon annan svensk förort. Bilden är från Indien och visar en olycka vid sidan av en väg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2016

Mer i ämnet