Foto: TT

Uppgifter: Sjöstedt körs över om vinst i välfärden

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiet tycks få se sitt vallöfte om vinststopp i välfärden gå upp i rök. Det skriver Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad. Regeringens utredare tar just nu fram förslag om att välfärdsbolagens ägare ska fortsätta att få ta ut ”marknadsmässig avkastning”.

Ett stopp för vinstuttag i välfärden har varit Vänsterpartiets krav för att förhandla med regeringen om budgeten. I SVT:s utfrågning i fredags markerade Sjöstedt att man är beredd att bryta samarbetet med regeringen om inte regeringen håller överenskommelsen.

Men Sjöstedt kommer bli besviken. Regeringens utredare Ilmar Reepalu tar just nu fram förslag om att välfärdsbolagens ägare även i framtiden ska få ta ut ”marknadsmässig avkastning”, rapporterar Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad i dag.

Almedalen 2016

”Tror Löfven håller sitt ord”

Sjöstedt säger att ett sådant förslag inte är i enlighet med direktiven som Vänsterpartiet och regeringen gjort upp om. Skulle regeringen lägga ett förslag i linje med Reepalus förslag tänker Vänsterpartiet ta strid.

– Vi hade aldrig satt oss att förhandla om statsbudgeten med S och MP om vi inte enats om vinst i välfärd. Jag uppfattar Stefan Löfven som en man som håller sitt ord. Men håller han sig inte till vår uppgörelse saknas förutsättningar för budgetsamarbete, säger Sjöstedt till Sydsvenskan.

Inte aktuellt att bryta nu

På en presskonferens i Almedalen antyder dock Sjöstedt att det inte är aktuellt att bryta förhandlingarna inför höstbudgeten ”om inte himlen faller ner”.

– Vi håller alltid ingångna avtal, förhandlar vi fram en höstbudget så står vi för den. Sedan vad som sker framöver är en annan sak.

Sjöstedt säger att han ändå räknar med att regeringen följer överenskommelsen.

– Vi har en överenskommelse med regeringen, vi har tydliga direktiv till Reepalus utredning, jag utgår från att de kommer att följas när utredningen lägger sitt förslag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2016

Mer i ämnet